Потврђена оптужница против деветочлане групе осумњичене за кријумчарење кокаина из Јужне Америке

Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду потврдило је оптужницу против деветочлане групе, међу којима су припадници МУП-а и БИА, а којом им се на терет ставља да су кријумчарили велике количине кокаина прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље Европске уније.

Оптужницом као вођа ове групе терети се црногорски полицајац Љ. М. Испитујући оптужницу Тужилаштва за организовани криминал кривично ванпретресно веће је стало на становиште да су доказима и подацима прикупљеним у досадашњем току поступка испуњени неопходни материјални услови за оптужење у конкретном случају, саопштио је Виши суд у Београду.

Оптужницом Тужилаштва за организовани криминал Љ. М. се ставља на терет извршење кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела и продуженог кривичног дела прање новца у саизвршилаштву.  Поред Љ. М., оптужени су и радница БИА Д. Ј., њен супруг Д. Ј., А. М., С. K., М. K., М. П., Ж. Ф. и М. K. за иста кривична дела као и Љ. М.  Док се брачни пар терети и за по једно кривично дело из члана 98. став 4. у вези са ставом 2. и 1. Закона о тајности података у вези са чланом 61. Кривичног законика.

Kако је раније Танјугу речено у тужилаштву, припадници групе се сумњиче да су од 2019. године до 2. августа прошле године учествовали у транспорту кокаина прекоокеанским бродовима из Еквадора у Ротердам, одакле су га преносили у земље Европске уније, а сумња се да су дрогу продавали у Холандији. 

Оптужница је предата Посебном одељењу за организовани криминал Вишег суда у Београду на потврђивање. Сумња се да су из Србије у Црну Гору транспортовали већу количину новца стеченог од продаје кокаина, а део новца улагали у кријумчарење кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније. 

А. М. се оптужницом на терет ставља да је по налозима Љ. М. припадницима групе дао на коришћење камионе свог предузећа, како би новац из Холандије превозили у Србију, Црну Гору и Хрватску.

С. К. је оптужен да је осталим припадницима преносио налоге Љ. М., а део новца од продаје наркотика је, како се сумња, задржао за себе.

Сумња се да су Д. Ј. и М. К. преузимали новац који је стигао из Холандије, док је Д. Ј. заједно са својом супругом паковао новац у вакум кесе након чега су га заједно превозили у Црну Гору.

Део тог новца Д. Ј. је као награду задржавао за себе.

Такође, Д. Ј. је преко своје супруге припаднице БИА, како се сумња, добијао податке о безбедносно интересантним особама међународног организованог криминала, па је те информације преносио Љ. М.

М. П., иначе возач у фирми А. М., како се сумња, ангажовао је Ж. Ф. да у Холандији преузима новац и превози га у Србију и Црну Гору.

Оптужена су још двојица возача поменуте фирме Ж. Ф. и М. К., који се терете да су такође на местима утовара дроге у Холандији преузимали новац, који су касније превозили у Србију или у Црну Гору како би га предали Љ. М.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво