Oптужница против девет особа због сумње да су кријумчарили кокаин из Јужне Америке

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против деветочлане групе, међу којима су припадници МУП-а и БИА, којој се на терет ставља кријумчарење велике количине кокаина прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље Европске уније, потврђено је РТС-у у том тужилаштву.

Оптужницом, која још није правноснажна, као вођа ове групе терети се црногорски полицајац Љ. М. Оптужени су и радница БИА Д. Ј., њен супруг Д. Ј., А. М., С. K., М. K., М. П., Ж. Ф. и М. K.

Група се сумњичи да је од 2019. године до 2. августа прошле године, учествовала у транспорту кокаина прекоокеанским бродовима из Еквадора у Ротердам, одакле су га преносили у земље Европске уније, а сумња се да су дрогу продавали у Холандији.

Оптужница је предата Посебном одељењу за организовани криминал Вишег суда у Београду на потврђивање.

Сумња се да су из Србије у Црну Гору транспортовали већу количину новца стеченог од продаје кокаина, а део новца улагали у кријумчарење кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније.

А. М. се оптужницом на терет ставља да је по налозима Љ. М. припадницима групе дао на коришћење камионе свог предузећа, како би новац из Холандије превозили у Србију, Црну Гору и Хрватску.

С. К. је оптужен да је осталим припадницима преносио налоге Љ. М., а део новца од продаје наркотика је, како се сумња, задржао за себе.

Сумња се да су Д. Ј. и М. К. преузимали новац који је стигао из Холандије, док је Д. Ј. заједно са својом супругом паковао новац у вакум кесе након чега су га заједно превозили у Црну Гору.

Део тог новца Д. Ј. је као награду задржавао за себе.

Такође, Д. Ј. је преко своје супруге припаднице БИА, како се сумња, добијао податке о безбедносно интересантним особама међународног организованог криминала, па је те информације преносио Љ. М.

М. П., иначе возач у фирми А. М., како се сумња, ангажовао је Ж. Ф. да у Холандији преузима новац и превози га у Србију и Црну Гору.

Оптужена су још двојица возача поменуте фирме Ж. Ф. и М. К., који се терете да су такође на местима утовара дроге у Холандији преузимали новац, који су касније превозили у Србију или у Црну Гору како би га предали Љ. М.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се