Читај ми!

Локализован пожар у магацину у Луци Београд, у помоћ ватрогасцима стигао и брод са Дунава

Ватрогасци су после више од два сата локализовали пожар који је око 6.00 избио у приватном магацину у Луци Београд. Нема повређених. За сада се не зна узрок пожара.

Локализован је пожар који је око 5.55 избио у приватном магацину у Луци Београд. Нема опасности да се ватра прошири и захвати суседне објекте. Ватрогасци улазе у објекат и рашчишћавају га.

Сам појам локализације подразумева да су ватрогасци сигурни да се пожар неће пренети на део објекта који није захваћен ватром, објаснио је за РТС командант Ватрогасне бригаде Београд Милош Мајсторовић.

Магацин се простире на више од 700 квадрата, на три етаже. У објекту је била ускладиштена царинска роба свих врста – пластика, текстил, папир, картон, додаје Мајсторовић.

На лицу места је 14 ватрогасних екипа са 50 ватрогасаца који раде на догашивању пожара.

У Луци Београд је и ватрогасно-спасилачки брод који ватрогасна возила снабдева водом и помаже у гашењу пожара са друге стране магацина.

Командант Ватрогасне бригаде Београд каже за РТС да је због разноврсности робе која се налазила у магацину отежано гашење, пошто су исијавање и пожарно оптерећење велики.

Каже да се смењују екипе ватрогасаца због обима пожара, како би ватра била што пре угашена.

Повремено је пуцало стакло и чуле су се мање детонације, а магацину не може да се приђе.

Густ црни дим ширио се са Дорћола и видео са веће удаљености. Ветар који дува дим односи ка рекама.

Грађанима се препоручује да затворе прозоре уколико се њихови станови налазе у правцу у ком ветар носи дим и да оду на безбедније место, где дима нема. 

У овом пожару нема повређених особа, а догашивање је у току, саопштио је МУП.

За саобраћај је затворен део Улице Жоржа Клеменсоа који води ка Луци Београд. 

За сада се не зна узрок пожара.

"Пожар није изазвао повећање концентрација загађујућих материја"

По позиву из Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда, екипе Јединице за испитивање квалитета ваздуха Градског завода за јавно здравље Београд изашле су на локацију на којој је пријављен пожар како би се сагледао утицај пожара, који је захватио један од магацина Луке Београд, саопштено је из ово секретаријата.

Тренутним мерењима на терену утврђено је присуство загађујућих материја (СО2, НОx, ЦО) на локацији магацина захваћеног пожаром, док концентрације загађујућих материја у резиденцијалним зонама у широј околини нису биле повећане.

Утицај пожара на квалитет ваздуха у ближој и широј околини Луке Београд прати се континуално кроз мрежу аутоматских мерних станица за контролу квалитета ваздуха, на којима није детектовано повећање концентрација загађујућих материја.

Како се наводи у саопштењу, до погоршања квалитета ваздуха у непосредној близини магацина захваћеним пожаром, али и у целом граду није дошло због актуелних временских прилика, пре свега утицај ветра, као и чињенице да се дим брзо подизао у више слојеве атмосфере.

У разговору са представницима Луке Београд добијене су информације да се у складиштима која су захваћена пожаром не налазе опасне и експлозивне материје, јер је то један од основних услова за коришћење магацинског простора и у том смислу постоји ригорозна контрола.

Препоруке за понашање грађана који живе у самој близини Луке Београд усклађене су са препорукама које је објавила ватрогасна бригада Управе за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије.

Лука Београд: Жалимо због узнемирења грађана Београда и јавности

Поводом пожара који је јутрос избио у складишту Луке Београд, менаџмент тог акционарског предузећа саопштио је да жали због узнемирења становника Дорћола, као и свих грађана Београда и заинтересоване јавности.

Наводи се да је пожар у Ламели 10 објекта "Метали" локализован око девет часова упркос ветру који је ометао гашење.

Како се додаје, тренутно није познат узрок пожара ни висина штете која је настала, као ни колико ће трајати санација објекта.

Ламела 10 површине 4.500 метара квадратних издата је закупцима који се сматрају стручним и савесним, наводи се у саопштењу и истиче да унутра није било ни отровних ни експлозивних материја.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво