Ковач: Вођство РС није планирало убиства у Сребреници

Војни вештак одбране Митар Ковач тврдио је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом да војно и политичко вођство Републике Српске није планирало масовно убиство Муслимана из Сребренице, у јулу 1995.

Током унакрсног испитивања, Ковач је одговорност за тај злочин приписао страним обавештајним службама, паравојскама и плаћеницима, али је потврдио да су били умешани и безбедносни официри Војске РС, које је Трибунал већ осудио због геноцида у Сребреници.

У извештају, који је одбрана увела у доказе, генерал Ковач је оценио да је масакр у Сребреници у јулу 1995. представљао медијску "завесу" иза које се прикривало етничко чишћење и "геноцид" над Србима из Книнске крајине и западне Босне, током операције Олуја у августу 1995.

На инсистирање тужиоца Питера Маклоског да каже ко је испланирао злочин у Сребреници, ако нису српски лидери, Ковач није конкретно одговорио.

Сугерисао је да је иза тог злочина "вероватно" стајао "део обавештајних служби дела међународне заједнице" преко "утицаја" на муслиманске и српске лидере који су доносили "нерационалне одлуке", каква је била одлука Срба да уђу у Сребреницу.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, генерал Младић (73) оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслиманима, које су снаге под његовом командом стрељале у данима пошто су, 11. јула 1995, заузеле ту енклаву која је била под заштитом УН.

Ковач је оценио да генерал Младић не сноси командну одговорност за овај злочин, који је се "догодио по плану неког другог", а починили су га "плаћеници" и "паравојне формације из Подриња", "вероватно у координацији са неким безбедносним официрима и спољним фактором".

Под "плаћенике" подвео је припаднике "Шкорпиона", који су у јулу 1995. у околини Трнова убили шесторицу мушкараца и дечака из Сребренице и то снимили.

"Направљен је снимак од професионалних убица с намером да после тај снимак продају и нашкоде борби народа", рекао је Ковач.

На питање ко су умешани српски "безбедносни официри", Ковач је одговорио да је "координација ишла преко органа безбедности од Дринског корпуса до Зворничке бригаде РС". На сугестију тужиоца, додао је и безбедносног официра Главног штаба ВРС.

Сведок је потврдио да су ти официри пуковници Љубиша Беара, Вујадин Поповић и поручник Драго Николић, који су "били укључени у цео посао пребацивање затворника" из Сребренице у околину Зворника, где су, по оптужници, били стрељани.

Беару и Поповића Трибунал је правоснажно осудио на доживотну затворску казну, прогласивши их кривим за геноцид у Сребреници. Николић је био осуђен на 35 година затвора због помагања геноцида, али је ове године умро.

"Они су били одговорни за поступање према заробљеницима", назначио је Ковач, тврдећи да су Беара и Поповић донели одлуку о транспорту заробљеника у Зворник, коју је назвао "неразумном у сваком смислу".

На питање тужиоца Маклоског да ли је тврди да је Беара, као главни безбедносни официр ГШ ВРС, деловао сам, без наређења генерала Младића, војни вештак је казао: "Да, мислим да је тако, јер су то питања смештаја заробљеника и, на жалост, урађена наопако".

Упитан од судија да ли је генерал Младић због тога покренуо дисциплински поступак против Беаре, сведок је одговорио одречно.

Оцењујући да је "најмање је овај злочин, на крају рата, требао политичком и војном руководству Срба", Ковач је тврдио да су у планирање пада енклаве и премештања становништва били умешани председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић и тадашњи амерички председник Бил Клинтон.

"Не у планирање злочина, него у планирање напуштања Сребренице", прецизирао је војни вештак одбране.

Упитан од судија ко је, онда, планирао злочин у Сребреници, Ковач је одговорио: "На том највишем нивоу, нико није планирао злочин, ни у РС, ни у Федерацији БиХ".

Ковач је тврдио и да је грешка и пропуст била "оптужујућа реченица" из Директиве 7 врховног команданта Радована Караџића да живот у Сребреници ВРС мора учинити немогућим и "без наде у опстанак" за цивилно становништво.

Ту грешку, генерал Младић је, по војном вештаку, исправио у сопственој накнадној директиви трупама у којој је изоставио ту "оптужујућу реченицу".

Заступник оптужбе, међутим, предочио је у судници низ докумената нижих команди ВРС, после сусрета са генералом Младићем, у којим се као задатак помиње стварање немогућих услова за опстанак цивила у Сребреници.

Хашки процес генералу Младићу биће настављен у понедељак, 30. новембра.

Оптужница Младића терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање међународних талаца, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара