Читај ми!

Заштићени сведок на суђењу Младићу

Дајући исказ без заштите идентитета осим псеудонима, заштићени сведок оптужбе РМ-255, испричао је на суђењу Ратку Младићу у Хагу да је 1995. код села Пилица преживео стрељање Муслимана из Сребренице које је починила Војска Републике Српске.

Заштићени сведок оптужбе РМ-255 описао је данас на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом како је у јулу 1995. код села Пилица код Зворника преживео стрељање Муслимана из Сребренице које је починила Војска Републике Српске (ВРС).

Тадашњи командант ВРС, генерал Младић оптужен је за геноцид над више од 7.000 муслиманских мушкараца из Сребренице у данима пошто су снаге под његовом контролом 11. јула 1995. заузеле ту енклаву.

Према оптужници, на фарми Брањево код Пилице, 16. јула 1995. било је стрељано око 1.000 сребреничких Муслимана.

Дајући исказ без других мера заштите идентитета осим псеудонима, сведок у поодмаклој доби испричао је да су га српски војници одвојили од породице 13. јула у Поточарима код Сребренице где су муслимански цивили потражили уточиште у близини базе Унпрофора.

Двојицу одраслих синова, који су са другим мушкарцима из Сребренице, кренули у пробој шумом ка Тузли, иако нису били војници, сведок никада више није видео живе, а њихови посмртни остаци пронађени су у масовним гробницама код Зворника.

РМ-255 посведочио је да је из Поточара, заједно са десетинама других Муслимана, био пребачен у Братунац, где су два дана провели затворени у школи без хране и са мало воде. Неки од заробљеника нису се вратили пошто су их српски војници извели.

Сведок и други Сребреничани 15. јула 1995. били су пребачени у село Пилица код Зворника, иако су им припадници ВРС рекли да иду у Тузлу.

Сутрадан око подне, српски војници везали су им руке и пребацили их до оближње војне фарме Брањево. Када су стигли, РМ-255 је, како је изјавио, на ливади видео беживотна тела, док су одјекивали пуцњеви.

Сведок преживео стрељање

Муслиманима је затим наређено да легну и на њих је отворена ватра из аутоматског оружја, изјавио је сведок. Пошто није био погођен, лежао је неко време међу телима убијених, а онда је успео да одвеже руке и са још четворицом преживелих побегне.

После неколико дана, предао се војној полицији српске војске која га је пребацила у заробљенички логор Батковић код Бијељине. Ослобођен је у јесен 1995. године.

Сведок је сугерисао и да је на месту злочина видео генерала Младића, али је тужилац Питер Меклоски рекао судијама да се неће ослањати на тај део исказа.

У унакрсном испитивању, Младићев бранилац Миодраг Стојановић предочио је сведоку списак припадника Армије БиХ на којем је име његовог сина, а РМ-255 је прихватио да је "можда био на попису".

На питање браниоца ко је мештанима Сребренице рекао да 11. јула 1995. крену ка Поточарима, сведок је одговорио: "Гранате, које нису бирале дал' је војник, жена или дете... Народ је знао да српска војска убија редом и, као пожар, не оставља ништа за собом".

Суђење Младићу биће настављено сутра. Он је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, од 1992 до 1995. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије