Читај ми!

Шешељ одбио да сведочи

Треће суђење лидеру СРС Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом по оптужници за непоштовање суда одложено, пошто је Шешељ одбио да учествује у процесу. Седницу је обележила свађа судија и оптуженог.

Пред Хашким трибуналом одложено је треће суђење лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу по оптужници за непоштовање суда, пошто је он одбио да учествује у процесу, тврдећи да нису испуњени процедурални услови. 

Расправно веће одложило је суђење до понедељка, 18. јуна, а председавајући судија Стефан Трексел нагласио је да је то "последња шанса" да Шешељ "преиспита свој став" у овом процесу.

Шешељ је за непоштовање суда оптужен зато што је одбио више налога Трибунала да са своје интернет странице уклони четири књиге и друге документе у којима је открио идентитет заштићених сведока из главног процеса по оптужници за ратне злочине у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

На данашњој расправи, Шешељ је требало да сам сведочи у своју одбрану, а судије су дозволиле да га испитује његов правни саветник Дејан Мировић.

На питање судије Трексела зашто Мировић није у судници, Шешељ је одговорио да "не постоје основне процесне претпоставке за суђење, јер ми је ускраћена правна помоћ". Тврдио је да судски секретаријат није желео да плати долазак у Хаг његовом референту за предмет Немањи Шаровићу.

Као још један процедурални разлог због којег суђење не може бити одржано, навео је да Трибунал није одлучио о његовом захтеву за изузеће судије О Гон Квона.

Судија Трексел је узвратио да је веће одобрило да Мировић учествује у процесу, а да за учешће Шаровића нема потребе зато што је предмет "врло једноставан". О захтеву за изузеће судије Квона, веће није одлучивало зато што Шешељ није поднео писано образложење, рекао је председавајући судија.

Оптужени је рекао и да је "минимум-минимума" да Трибунал плати трошкове пута за његовог правног саветника и референта. "Никоме осим мени се не праве сметње око референта. Не дозвољавам ни да се мени праве. Или, ако буде суђења, биће га без мог присуства", назначио је Шешељ.

"То је ваш избор. Ви имате право, али не и обавезу да присуствујете суђењу", поручио је Шешељу судија Трексел.

После неколико пауза, председавајући Трексел је саопштио да је веће одлучило да суђење одложи до понедељка, али да је одлучило да процес одржи по правилима која је већ донело.

Трибунал је до сада Шешеља два пута осудио због непоштовања суда зато што је обелоданио идентитет заштићених сведока. Прва пресуда на 15 месеци затвора је правоснажна, а на другу којом му је изречена затворска казна од 18 месеци, жалбе су уложили Шешељ, али и тужилац који тражи да казна буде повишена на три године затвора.

Лидер СРС-а је више пута пред Трибуналом најавио да ће "изазвати десет процеса за непоштовање суда", како би рад суда учинио апсурдним.

У главном поступку против Шешеља по оптужници за ратне злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93, очекује се пресуда.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво