Бурек по пропису

ХАСАП стандард квалитета ускоро ће морати да примењују и бурегџинице. Пекари су сагласни да је то још један беспотребни државни намет, пошто се добијање сертификата плаћа.

Од јуна ове године контрола квалитета по европском ХАСАП (HACCP) стандарду биће примењивана и на традиционални домаћи специјалитет - бурек.

Реч је о контроли производње, од брашна до тепсије. Власници бурегџиница плаше се да ће оволики намети затворити пекаре многих њихових колега.

Већ се јављају неке агенције које нуде своје услуге за израду сертификата за пет-шест хиљада евра, наводи Првослав Јанковић, власник пекаре "Јанковић" у Пожаревцу.

И тајни рецепти старих бурегџија отићи ће у историју. Од јуна, за када је најављена примена нових стандарда, буреци ће морати да буду под конац исти. Од једне врсте брашна и са најмање 20 одсто садржаја меса или сира.

Првослав Јанковић напомиње да му није јасно шта се хтело овим новим прописима, јер је Пољопривредна инспекција и до сада контролисала квалитет производа.

Како год да се ова прича заврши, љубитељи бурека непогрешиво ће знати да процене који је прави.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се