Бурек по пропису

ХАСАП стандард квалитета ускоро ће морати да примењују и бурегџинице. Пекари су сагласни да је то још један беспотребни државни намет, пошто се добијање сертификата плаћа.

Од јуна ове године контрола квалитета по европском ХАСАП (HACCP) стандарду биће примењивана и на традиционални домаћи специјалитет - бурек.

Реч је о контроли производње, од брашна до тепсије. Власници бурегџиница плаше се да ће оволики намети затворити пекаре многих њихових колега.

Већ се јављају неке агенције које нуде своје услуге за израду сертификата за пет-шест хиљада евра, наводи Првослав Јанковић, власник пекаре "Јанковић" у Пожаревцу.

И тајни рецепти старих бурегџија отићи ће у историју. Од јуна, за када је најављена примена нових стандарда, буреци ће морати да буду под конац исти. Од једне врсте брашна и са најмање 20 одсто садржаја меса или сира.

Првослав Јанковић напомиње да му није јасно шта се хтело овим новим прописима, јер је Пољопривредна инспекција и до сада контролисала квалитет производа.

Како год да се ова прича заврши, љубитељи бурека непогрешиво ће знати да процене који је прави.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. септембар 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом