Обустава испоруке млека од недеље

Испорука млека биће потпуно обустављена док не буду испуњени захтеви произвођача, изјавио председник Конзорцијума индивидуалних произвођача млека Урош Шећеров. Фармери указују да повећање откупне цене млека за 10 посто не решава њихове проблеме.

Конзорцујум индивидуалних произвођача млека у Србији који траже повећање откупне цене, одлучио је да 22. августа потпуно обустави испоруку млека прерађивачима - млекарама.

Председник Конзорцијума Урош Шећеров је рекао агенцији Бета да ће испорука млека бити обустављена док не буду испуњени захтеви произвођача.

Шећеров је поновио да произвођачи захтевају да откупна цена млека буде 32 евро-цента (по данашњем средњем курсу НБС 33,50 динара) уместо садашњих просечних 28,7 динара за литар.

Шећеров је после трочасовног састанка навео да ће произвођачи касније одлучити шта ће радити са млеком - да ли ће га и на који начин даље дистрибуирати.

Шећеров је објаснио да су сточари принуђени на обустављање испоруке млека због тешке ситуације и да су спремни за разговор када им прерађивачи млека дају озбиљну понуду.

Индивидуални произвођачи формирали су конзорцијум да би јединствено наступали према држави и млекарама, и затражили су хитне преговоре о цени и условима производње и продаје сировог млека.

Конзорцијум произвођача млека чине произвођачи који укупно произведу око 200.000 литара млека дневно, а чине га физичка и правна лица - регистрована пољопривредна газдинства произвођача сировог млека.

Фармери незадовољни 

Цена млека је у продавницама у Србији шаролика. Иако су сви произвођачи подигли откупну цену сировог млека за 10 одсто, у неким трговинама млеко се може купити и по старим ценама.

Мада се очекивало да ће од јутрос, због нове више цене, млека бити довољно у продавницама, то се није догодило. У неким продавницама, оно што је стигло, продаје се по новим ценама, док поједини продавци кажу, још нису добили нове ценовнике.

Фармери кажу да повећање откупне цене млека за 10 одсто, не решава њихове проблеме.

"Цена млека пре три године била је 32 динара за нас када је евро био 78 динара. Сами израчунајте колико ће та два динара утицати на основну цену", рекао је произвођач млека из Зрењанина Душан Тодоров.

"Озбиљно размишљам да можда и ову производњу угасим. Не могу издржати да правим свакодневно губитак. Можда је боље сада одустати него за две године када направим још већи губитак и онда схватим да је дошао крај", рекао је Ратинко Вучетић, произвођач млека из Тараса.

Уз то што, како кажу, изостаје помоћ државе у виду субвенција и премија, проблем је и тај што је управо због ниских цена број музних крава у последњих годину дана смањен за 20 одсто.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара