Енигма животног осигурања

За разлику од других европских земаља, у Србији само два и по одсто грађана има животно осигурање, иако код нас послује 12 компанија које се баве животним осигурањем. Криза и државне пензије разлог да се не размишља о приватним пензијама.

Иако на нашем тржишту послује 12 осигуравајућих кућа, само два и по одсто грађана има животну полису.

По томе далеко заостајемо чак и за земљама у окружењу. У већини европских земаља, полиса осигурања или рачун у приватном пензионом фонду се подразумевају и чине старост безбрижнијом.

Преоптерећен систем државних пензија тражи да на време мислимо о додатним приходима у старости.

Случај је хтео да анкета из централне београдске улице, личи на причу о животном осигурању из било које европске престонице. Испало је да сваки трећи пролазник има полису.

Ипак, патимо од почетничких грешака у осигурању, јер је увек боље уплаћивати годишњу, него месечну рату, јер вам осигуравајућа кућа сваки пут обрачунава трошкове обраде.

"Или је боље да скупим, на пример, новац у току једне године, штедим у некој банци током године и онда на крају уплатим целогодишњу суму животног осигурања, то би била моја препорука у том смислу", каже Кристоф Цетл, директор "Граве осигурања".

Како је полиса уговорни однос који вас обавезује да, више година, уплаћујете договорену суму, боље је, кажу познаваоци, да почнете са мањим износом, минимум је 250 евра годишње, па тек кад вам се учини да су вам приходи стабилни, узмете још једну полису.

Ако вам године дозвољавају, добро је одлучити се за животну полису са што дужим временским периодом уплата, јер то повећава вашу добит.

"То је сад додатни проблем. Људи од 55 година схватају да се ближи пензија и да треба нешто предузети да имаш додатни приход, али је то са аспекта временске линије економски теже. Значи, млади људи морају да знају да предузму индивидуалне акције", каже Небојша Дивљан, директор "Делта ђенерали осигурања".

После бума од пре две до три године, криза је успорила потписивање нових животних полиса. У укупним уплатама осигурања, животно учествује са 15 одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара