Када новчаник почне да жуља

Просечна плата у Србији протеклог месеца била је око 34.000. Највише се зарадило у Лазаревцу, док је просечан раднички чек у Владичином Хану био три пута мањи. Лазаревчани, ипак, тврде да се не живи три пута боље.

Највећу просечну плату у Србији имају грађани Лазаревца са 51.185 динара, што је знатно више од просечне српске плате од 34.000. Грађани Владичиног Хана зарађују најмање, само 16.616 динара.

Становници Лазаревца који раде у руднику "Колубара", где ради скоро сваки седми житељ те београдске општине, имају велике плате, али то има и другу страну.

Председник Општине Лазаревац Бранко Борић рекао је да су делови те општине проглашени за "црне тачке" у држави.

"Људи који раде у "Колубари", живе ту, имају плате, али живе у неподношљивим еколошким условима", рекао је Борић.

Иако статистика каже да је просечна плата у Лазаревцу више од 51.000 динара, грађани тврде да деле судбину радника широм Србије. Лазаревчани кажу да са тим примањима не могу да живе као што су некада живели, јер евро расте, а 80 одсто грађана је под кредитима.

Грађани кажу да је довољно да породица има два школарца и да је то превелики трошак, не рачунајући дажбине држави, порезе, струју, воду, гориво, па тако, за пристојан живот не остаје ништа. Према њиховим речима, то што је плата виша не значи много, јер у њиховом граду "не вози се више 'мерцедеса', него у неком другом граду".

Незадовољни и угоститељи

Да су примања Лазаревчана доста изнад републичког просека не осећају овдашњи трговци и угоститељи.

"Четрдесет до педесет одсто су цене ниже у Лазаревцу него у Београду. Што се нашег објекта тиче, у последње време све се мање троши на храну, углавном су то пића", каже угоститељ Зоран Арсеновић.

Менаџер продаје Нина Колачарић каже да људи дају новац само за намирнице и неопходну козметику.

На пијаци исте муке. Продавци кажу да је, пре неколико година, пијаца била преплављена муштеријама, а да је сада празна. Они кажу и да је много више "шетача" него купаца.

Лазаревчани, са платом изнад просека, не могу да кажу да су задовољни, а становници Владичиног Хана, са платом далеко испод просека, кажу да једва састављају крај са крајем.

Замрла производња

У Владичином Хану жале се да је привреда готово угашена, па да од 10 фабрика које су радиле у три смене, данас не ради ниједна.  Иако су предузећа у Владичином Хану приватизована, синдикати тврде да запосленима приватизација није донела боље услове живота.

"Ако радник одлази на посао, не уплаћује се зарада и доприноси, тако да то и није радни однос", рекао је Драгољуб Николић из Самосталног синдиката.

На виши стандард могу да рачунају тек када се покрене производња, која је овде замрла.

"Очекујемо помоћ не само страних инвеститора и Владе, очекујемо помоћ и самих себе, јер знате да би нешто покренули и амбијент у месту мора бити добар. Е, за тај амбијент смо ми задужени", рекао је заменик председника Општине Владичин Хан Зоран Стојановић.

Док се не створе услови који ће омогућити запошљавање, у Владичином Хану страхују да би и они који сада раде могли да остану без посла.

Подаци Националне службе за запошљавање кажу да је, тренутно, сваки пети становник те општине незапослен. На посао се у просеку чека две године, док је четиристо особа на бироу дуже од десет година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара