Динар мирује!

Од почетка године, на одбрану динара потрошено је милијарду евра, али је и поред тога евро ојачао за седам динара. Економисти упозоравају да се девизне резерве од 11 милијарди евра брзо топе.

Динар наставља благо да јача, па је данас средњи курс 102 динара и 59 пара, 14 пара мање него у понедељак. Народна банка Србије није интервенисала. Од почетка године, на одбрану динара потрошено је милијарду евра, али је и поред тога евро ојачао за седам динара. Економисти упозоравају да се девизне резерве од 11 милијарди евра брзо топе.

Народна банка практично упумпава евре на тржишту где послују банке, када велика количина динара прети да знатно ослаби домаћу валуту, пошто на тржишту важи правило - чега има превише - мање кошта.

У поређењу са прошлом годином, када је евро ојачао укупно за шест динара, Народна банка је продала 656 милиона евра, док је за првих пет месеци ове године потрошена милијарда евра, а еврпска валута је јача за седам динара. У Централној банци кажу да су ти еври и дословно потрошени, јер се динари који се за њих добијају - више не користе.

"Када продајемо девизе ми пуштамо девизе из девизних резерви, повлачимо динаре. Ти динари се поништавају. За тај износ се смањује количина динара на тржишту и то стога има дезинфалторни ефекат", рекао је вицегувернер НБС Бојан Марковић.

Према његовим речима, НБС не губи, девизне резерве и служе томе да се стабилизује девизно тржиште у дугом року, да се реагује када долази до великих турбуленција у једном или другом смеру,  у зависности од тога да ли ће бити куповина или продаја девиза.

Банкари су, чини се, захвални Народној банци што интервенише, јер без евра из девизних резерви не би могли да завршавају своје послове. Тренутно, кажу, има доста динара у понуди, а већа је потреба за еврима - којих нема.

"Сви су на добитку зато што такве интервенције и оно што се дешава на међубанкарском девизном тржишту, и куповина и продаја банака, омогућава свим осталим учесницима да реализују своје трансакције", каже Зоран Петровић из Рајфајзен банке.

Економисти, ипак, упозоравају да овакве интервенције и брз темпо трошења евра из девизних резерви итекако има губитнике.

"Банке су добитници тог посла. Народна банка такође трпи рачуноводствени добитак у појединачној операцији али дугорочно губи јер смањује девизне резерве", сматра професор Економског факултета, Бошко Живковић.

Да губитници не би били и грађани којима се плате, прерачунате у евре, смањују, а кредити расту, једини дугорочан начин да се спречи пад динара јесте већи извоз и привлачење евра из иностранства кроз стране иневстиције.

У међувремену, кажу стручњаци, држава треба мање да троши. У Народној банци верују да ће позитиван исход преговора са ММФ-ом бити сигнал за смиривање курса, бар психолошки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара