Приватизација оживела Ћићевац

Успешна приватизација два предузећа у Сталаћу, "Бетоњерке" и "Циглане", учинила је да се у некада неразвијеној општини Ћићевац живи солидно. Удео у доброј приватизацији имала је и локална самоуправа која је помогла у регулисању дугова ових предузећа.

Општина Ћићевац од ове године није у категорији 40 неразвијених општина. Осим близине ауто пута, железнице и речних токова, томе су допринеле и приватизације два колектива у Сталаћу, које се сврставају међу најуспешније у земљи.

‘'Бетоњерка'' и ‘'Циглана'' запошљавају око 200 радника, што није мали број за ову општину у којој је без посла око 1300 људи.

Димњак који доминира моравском долином сада је симбол успешне приватизације "Циглане" која је до пре неколико година била у великим дуговима.

За разлику од крушевачке, којој је власничка трансформација донела стечај, циглана у Сталаћу послује са добитком од 40 милиона на годишњем нивоу, запошљава 120 људи и месечно произведе 1.100 000 блокова.

Александар Пантић, директор предузећа ‘'Војвода Пријезда'' каже да са пласманом производа немају проблема, да извозе највише за Румунију и Црну Гору, затим Бугарску, Македонију, а хвале се да су њихови производи пласирани и у Пољској.

‘'Бетоњерка'' је пре четири године била пред ликвидацијом. Срећом постала је власништво предузећа ‘'Путеви Инвест'' из Ужица које је у ову фабрику уложило око три милиона евра.

Радници "Бетоњерке" Дејан Лазић каже да су раније плате касниле и по шест месеци. Радници су примали између 5.000 и 6.000 динара. Сада им је плата 30.000 динара и од тога, како кажу, могу да живе и преживе.

Квалитетом повратити изгубљени "бренд"

Капацитет погона у ‘'Бетоњерки'' је 180.000 прагова годишње што је довољно за 110 километара брзих пруга. У току су преговори са партнерима из Енглеске и Републике Српске.

‘'Главна стратегија је да повратимо изгубљен бренд производње бетонских прагова за железничке пруге', рекао је директор ‘'Путева Инвест'' Звонко Крејовић. 

Ових дана предузеће је, једино у земљи, добило употребну дозволу за производњу прагова, тако да су поред досадашњих послова са ‘'Енергопројектом'' из Београда спремни да уђу у друге озбиљне послове и да помогну српској железници.

Удео у доброј приватизацији има и локална самоуправа која је у сарадњи са Агенцијом за приватизацију и Трговинским судом регулисала дугове ових предузећа.

''Урадили смо стратегију локално-економског развоја која важи до 2012. године'', рекао је председник општине Ћићевац Златан Кркић.

''Лоцирали смо индустријске зоне у Појатама, Сталаћу и на релацији Варварин - Ћићевац и тако их и правно технички позиционирали", рекао је Кркић.

С обзиром на услове који се нуде потенцијалним инвеститорима, у Општини Ћићевац се надају да ће у наредном периоду бити виће заинтересованих за озбиљнија улагања, која ће допринети просперитету читавог краја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара