Мањи порез на капиталну добит

Да би оживела тржиште некретнина, држава одлучила да смањи порез на капиталну добит са 20 на 10 одсто. Смањење пореза подстаћи ће и тржиште акција, које такође мирује, тврде у пореској управи.

У Србији су цене квадрата стана све ниже, док је купаца све мање. Да би оживела тржиште некретнина, држава је одлучила да смањи порез на капиталну добит са 20 на 10 одсто.

Ово смањење пореза подстаћи ће и тржиште акција, које такође мирује, тврде у пореској управи.

Пре десет година, Мирјана Николић наследила је стан од 80 квадратних метара у центру Београда.

Одлучила је да га прода, али је сазнала да је стану порасла вредност и да мора да плати порез на капиталну добит од 20 одсто.

"Пошто је била огромна капитална добит, ја сам решила да га не продајем, иако ми је био потребан новац, дете ми се школује у иностранству и ова вест да је смањена капитална добит са 20 на 10 одсто је супер, јер није исто платити 10.000 или пет хиљада евра", рекла је Николићева.

Оваквих случајева је много, кажу у агенцијама за некретнине.

Објашњавају да је капитална добит разлика између набавне и продајне цене непокретности коју остварује продавац.

"Сви који су стекли стан на било који начин продајом, односно куповином, наслеђем, заменом после 24. јануара 1995. године били су у обавези да плате разлику између набавне и продајне цене у висини од 20 одсто, што је била велика сума новца и многи су одустајали од продаје", објаснила је Александра Кон из агенције за некретнине Алка.

Примера ради, ако је неко пре пет година купио двособан стан за 50 хиљада евра, и сада одлучио да га прода, а његова вредност порасла на 100 хиљада евра, по управи прихода продавац је остварио капитал од 50 хиљада евра и мораће држави да плати 10 одсто пореза на доходак грађана који се зове порез на капиталну добит.

Стимулисати грађане нижим порезима

На смањење овог пореза држава се одлучила како би оживела тржиште некретнина али и Београдску берзу и стимулисала грађане да тргују хартијама од вредности.

Драгутин Радосављевић, директор пореске управе Србије каже да су грађани дужни да уколико стекну неки приход приликом продаје непокретности изврше пријаву промета.

"Уколико грађанин који остварује приход са овим трансакцијама прометује са хартијма од вредности или непокретности стекне неки приход приликом продаје , дужан је да у року од 10 дана изврши пријаву промета у противном чини прекршај и против одговорног лица покренуће се поступак", рекао је Радосављевић.

Ако сте власник хартије од вредности дуже од три године, ослобођени сте овог пореза.

У пореској управи кажу да анализе фискалног система показују да би смањење пореза на капиталну добит требало да увећа буџет за две милијарде динара у односу на прошлу годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије