Србији 500 милиона евра

Европска банка за обнову и развој планира да ове године у Србију уложи око 500 милиона евра, изјавила у Загребу директорка ЕБРД за Србију Хилдегард Гацек. ЕБРД смањила процену раста БДП-а Србије у текућој години на 2,1 одсто, речено на Годишњој скупштини у Загребу.

Директорка ЕБРД за Србију Хилдегард Гацек изјавила је у Загребу да Европска банка за обнову и развој планира да у овој години у Србију уложи око 500 милиона евра.

Гацек је на представљању Србије на Годишњој скупштини ЕБРД-а рекла да су планирана улагања у инфраструктуру, енергетику, енергетску ефикасност, пољопривреду и компаније у Србији.

ЕБРД је објавила да је смањила процену раста бруто-домаћег производа Србије у текућој години на 2,1 одсто.

Новом проценом економске ситуације у региону, представљеној на Годишњој скупштини те банке у Загребу, очекивана стопа економског раста Србије је нешто мања него у јануарској процени.

Србија ће, упркос томе, уз Македонију, ове године имати највећи раст бруто-домаћег производа у југоисточној Европи.

Развој локалних тржишта капитала

ЕБРД је покренула иницијативу за развој локалних тржишта капитала и новца која би требало да смањи задуживање у страној валути и зависност од капитала из иностранства.

Главни економиста ЕБРД Ерик Берглоф је на представљању те иницијативе, рекао да је криза оголила рањивост држава које се ослањају на страни капитал и задуживање у страној валути.

"Веома је битно да се обрати пажња на отклањање тих слабости истовремрно са економским опоравком", рекао је Берглоф.

На рализацији иницијативе и обезеђењу шире подршке ЕБРД ће радити заједно са ММФ-ом, Европском комисијом, међународним финансијским институцијама и приватним сектором.

ЕБРД планира да допринесе развоју локалних тржишта капитала и новца и кроз финасирање пројекта, кредитирење и улагања у капитал у локалним валутама, као и кроз помоћ у одређивању оквира прописа.

Председник ЕБРД Томас Мироу оценио је да је дводневна конференција била успешна. Истичући да је тешко рећи у којој мери се грчка привредна криза може прелити на земље региона, Мироу је рекао да мора да подсети оне који воде политику да имају на уму дисциплину и провођење реформи.

Округли сто градоначелника

У оквиру Годишње скупштине ЕБРД у Загребу одржан је и округли сто градоначелника на којем је учествовао и градоначелник Београда Драган Ђилас.

Он је оценио да је тај скуп добра прилика да се чују искуства осталих градова у региону и Европи о томе како се боре са кризом.

Ђилас је истакао и да Београд, у односу на то каква је ситуација у региону и Србији у последње две године, успешно реализује инвестиције и додао да је ЕБРД озбиљан партнер у изграњи инфрастуктуре у Београду.

У изјави агенцији Бета, Ђилас је рекао да ће изградња метроа у Београду почети за две године, а да ће према проценама стручњака, изградња прве три линије метроа у Београду  коштати преко милијарду евра.

Према речима градоначелника током лета ће бити донета општа одлука која дефинише изглед метроа као независног шинског система у Београду, а не као развијеног трамваја.

Метро би кроз центар Београда био испод земље, на Новом Београду изнад земље, рекао је Ђилас, али ће бити израђена прелиминарна студија која ће дефинисати тачан изглед метроа.

Делегације 63 државе чланице

Годишња скупштина ЕБРД-а окупила је на дводневном заседању 63 делегације-чланице, са више од 2. 000 државних званичника, банкара, привредника и инвеститора. Међу учесницима је и делегација Србије.

Тема расправа и панел-дискусија у којима учествују министри, банкари, државни званичници и финансијски експерти била је убрзавање опоравка финансијског тржишта и како националне економије што брже могу изаћи из кризе и ојачати своја финансијска тржишта.

У делегацији Србије били су министарска финансија Диана Драгутиновић, вицепремијер и министар за науку и технологију Божидар Ђелић, државни секретар у министарству економије и регионалног развоја Драгијана Радоњић Петровић, помоћник министра рударства и енергетике Србије за обновљиве изворе Дејан Стојадиновић, градоначеник Београда Драган Ђилас.

Односи Београда и Загреба кључ стабилности

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић, на крају годишње конференције Европске банке за обнову и развој, рекао је да су Србија и Хрватска две најбитније земље у региону Југоисточне Европе, а да су делотворни односи Београда и Загреба су кључ стабилности целог Балкана.

"Наше две земље што широм сарадњом могу да допринесу да Југоисточна Европа буде стабилна и да има економски напредак", рекао је Ђелић.

Ђелић се током боравка у Загребу састао и са Олијем Реном који је први пут у улози европског комесара за економију и финансије.

"Договорили смо се да ћемо средином јуна у Бриселу потписати макрофинансијску подршку ЕУ у износу од 200 милиона евра за наш буџет", најавио је Ђелић.

Као један од разлога зашто је скуп у Загребу испунио његова очекивања Ђелић је навео то што је ЕБРД добила 50 одсто већи капитал, што значи да ће бити у стању да под њиховим условима, који су бољи од комерцијалних, финансира већи број пројеката у Србији.

"Други разлог је што смо на састанцима с председником ЕБРД, али и њиховим специјалистима имали могућност да размотримо наше секторске политике и знамо да ћемо добити подршку ЕБРД не само за даљи развој инфраструктуре, него да ћемо имати нове пројекте и у домену агробизниса и технологије", рекао је Ђелић.

Трећи разлог Ђелић види у томе што је конференција омогућила серију бројних контаката с другим учесницима, а премијеру Цветковићу омогућила да разговара са премијерима свих земљама југоситочне Европе.

Потпредседник Владе Србије навео је и да је представљање Србије које је било једно од најпосећенијих.

"Прошле седмице је 'Фајненшел Тајмс', који је нека врста Библије пословних кругова у свету, имао додатак о Србији који је био изразито позитиван. Чињеница да су написали да је Србија стабилна и да даје веома позитивне услове за инвестирање, даје додатно охрабрење за рад", рекао је Ђелић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара