Јавне набавке - приватна корист

Јавне набавке су "црна мрља" српске привреде и извор мита и корупције, тврде привредници. Држава преко Управе за јавне набавке контролише регуларност тендера, али углавном само онда када неко од учесника пријави намештаљку.

Привредници тврде да су јавне набавке "црна мрља" српске привреде и извор мита и корупције. Држава преко Управе за јавне набавке контролише регуларност тендера, али тек онда када неко од учесника пријави намештаљку. Сви који учествују у контроли јавних набавки тврде да немају довољно запослених како би спречили махинације.

Фирма М-Проинтекс из Младеновца, четири пута је конкурисала за радове у Термоелетрани "Костолац". Власник те фирме Душан Коруноски тврди да су једина домаћа фирма која производи бентотекс, врсту хидроизолације, која је потребна "Костолцу" за ново пепелиште.

Иако је, каже Коруноски, њихов производ најквалитетнији и по цени најповољнији, посао је додељен оптичарској кући из Београда, која ту опрему увози. Тврди да је конкуренција знала услове тендера и пре него што је расписан.

"Пише јасно за пепелиште "Ћириковац" тачно онолико камиона колико је потребно, тачно оне носивости која је записана, тачно онолико дизалица колико је потребно, са носивошћу која је прописана, а тендер је објављен два дана након тога", рекао је власник М-Проинтекс-а.

У Термоелектрани "Костолац" је речено да је директор на путу, и да нико не може да одговори на оптужбе. Управа за јавне набавке контролише спорни тендер. За РТС кажу, да је Термоелектрана дала рок три дана, да им достави додатна документа.

Да ли је све регуларно у поступку јавних набавки одлучује поред Управе и Комисија за заштиту права. Први контролори, међутим, морају бити они који учествују на тендерима

Јавне набавке предузетници у шали зову "унапред договорени послови". У збиљи, сврставају их међу првих пет проблема домаће привреде, али о њима нерадо јавно говоре. Унији послодаваца су се прошле године због јавних набавки обратиле свега 132 фирме.

"Шездесет од 132 власника и директора фирми су показали да им је нуђено да изврше надувавање цена од 12 до 55 одсто и да тај проценат уграђене цене иде људима који учествују у сређивању тендера", рекао је Драгољуб Рајић из Уније послодаваца Србије.

"Институције се не држе ни процедура ни правила, нити их надзиру. Инертност институција, одсуство воље да се реши, огромни лични интереси у којима постоји прећутно правило - не дирај ме не дирам те", рекао је Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа.

У Унији још наводе да од укупне вредности јавних набавки нестане 18 одсто новца. Тако је само прошле године готово милијарда евра завршила у џеповима појединаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара