Последице грчке кризе

Србија још увек не осећа веће последице кризе у Грчкој, мада први човек Европске банке Томас Миро упозорава да би дужничка криза могла неповољно да утиче и на Бугарску, Румунију и Србију. За Европу кључно питање евра.

Европа помно прати дешавања у Грчкој. У Србији се последице кризе још увек не осећају, али је озбиљно упозорење стигло од првог човека Европске банке за обнову и развој Томаса Мироа који је рекао да би дужничка криза  могла неповољно да утиче и на Бугарску, Румунију и Србију.

Миро каже да се филијале грчких банака добро држе, али да постоји потенцијални ризик у околним земљама, јер су ту грчке банке веома активне.

Четири банке које раде у Србији, према саопштењу Народне банке послују солидно, имају капитал и отпорне су на споље шокове. Економисити кажу да, за сада, клијенти не би требало да се брину.

Михајло Црнобања, професор Факултета за финансије, економију и администрацију сматра да Бечка конвенција обавезује банке да не повлаче новац да би санирале проблеме у земљи.

"Постоји Бечка конвенција по којој све банке које су овде присутне не би требало да повлаче новац да санирају своју ситуацију у земљи, али ако би до тога дошло, био би смањен обим кредита код нас, па све штедише не би могле да рачунају на кредите као што могу сада. Штедња не би била угрожена јер је загарантована и обезбеђена", каже Црнобања.

Грци су међу највећим инвеститорима у Србији, са уложене 2 милијарде евра. Од почетка кризе у тој земљи, није уложен ни евро.

Потпредседник Привредне коморе Србије Михаило Весовић рекао је да очекује да ће грчки инвеститори улагати опрезније. 

"Ја могу да очекујем конзервативнији приступ грчких инвеститора као и да не можемо очекивати да се овај ниво инвестиција одржи".

За целу Европу, алармантна је изјава нобеловца Јозефа Штиглица, који је упозорио да је могућ крај евра, који слаби у односу на долар, уколико се Унија не избори са проблемима.

Према мишљењу наших економиста такав сценарио био би могућ уколико би и друге земље евро зоне Португал, Шпанија и Ирска истовремно затражиле милијарде евра помоћи од Брисела.

"Евро пролази кроз озбиљно искушење, али верујем да ће евро и еврозона из целе приче изаћи ојачани јер налазе механизме да солидаришу те тешке моменте", рекао је Црнобања.

Умирујуће тонове послао је европски комесар за економска питања Оли Рен који је навео да је Брисел решен да кризу у Грчкој обузда и да нема потребе да се пружа помоћ другим замљама.

Ипак, инвеститори на берзама су опрезни и помно прате хоће ли ће земље еврозоне успети да реше ову кризу, највећу од када је евро уведен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво