Читај ми!

Кина нема бољег пријатеља од Србије у Европи – сарадња кроз бројне пројекте уз међусобно поштовање

Уочи посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији, Институт за међународну политику и привреду, у сарадњи са Институтом за партијску историју и литературу Комунистичке партије Кине, и Институтом агенције Синхуа, организовао је форум "Кина - земље Централне и Источне Европе". У центру пажње био је утицај Иницијативе "Појас и пут" на развој модернизације.

У савременим геополитичким односима постоји само интерес, а искрени пријатељи су реткост – чуло се на скупу у Београду.

Директор Института за међународну политику и привреду проф. др Бранислав Ђорђевић каже да је Србија са задовољством прихватила да буде део Иницијативе "Појас и пут" и да временом развија тај однос са Народном Републиком Кином.

"Данас бисмо то могли да опишемо реченицом 'челично стратешко партнерство'. Уверавам наше пријатеље из Кине, оно што редовно говорим и што је истина, а то је да Кина у Европи нема бољег пријатеља од Србије", рекао је Ђорђевић.

Друга посета кинеског председника Србији за осам година

Посета кинеског председника Си Ђинпига 7. маја је друга његова посета Србији за осам година и резултат је добрих односа које карактерише велико поштовање и сарадња у обостраном интересу, посебно у инфраструктури, трговини, научним истраживањима, здравству и другим областима.

Председник Синхуа института Лиу Ганг наводи да је ово пут за решавање економских изазова и достизање циљева које су Уједињене нације поставиле да се достигну до 2030.

Пројекат "Чиста Србија", у којем учествују кинеске компаније, обухвата изградњу канализационе мреже и постројења за пречишћавање вода, а тренутно се ради на развоју српско-кинеског индустријског парка.

"Појас и пут"

Заменица директора Института за међународну политику и привреду Ивона Лађевац истиче да је "Иницијатива појас и пут" утицала на модернизацију, и у Србији и у Кини, и повезивање Србије кроз ту иницијативу са суседима, као што је изградња железничке пруге до Будимпеште и брзе саобраћајнице.

"Поред тога, олакшан је трансфер технологије и дељење знања, посебно у телекомуникацијама и обновљивој енергији", пренела је Лађевац.

Од представљања инцијативе "Појас и пут", 2013. све више земаља се укључивало, да би у једном тренутку тај број достигао 150 држава или три четвртине светске популације.

Робна размена Кине и земаља које учествују у Иницијативи за десет година је премашила 19 милијарди долара. Србија и Кина су прошле године размениле робу и услуге за више од шест милијарди долара.

недеља, 23. јун 2024.
30° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару