Владине мере не повећавају цене

Највећи број мера које је предложила Влада Србије у борби против економске кризе није инфлаторан, оценио гувернер НБС. Добро је што се проблем решава смањењем расхода, а не повећањем прихода кроз порез на додату вредност. Плате у НБС неће бити смањиване, јер ћемо додатно смањити број запослених, поручује Јелашић.

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић оценио је да су економске мере Владе Србије добре јер неће имати велики утицај на цене.

"Важно је што је највећи део мера, око 90 милијарди од укупног пакета од 105 милијарди динара, неинфлаторан. Иде се на смањење издатака, а само мањи део мера ће утицати на цене, попут акциза и такси у мобилној телефонији", рекао је Јелашић на конференцији за новинаре у Нишу.

Јелашић је рекао да ће 15 милијарди динара из пакета мера Владе, са инфлаторним карактером, имати мали ефекат на цене. 

"Много је боље што се проблем решава смањењем расхода, а не повећањем прихода кроз повећање пореза на додату вредност или сличним мерама", рекао је каже Јелашић после разговора са привредницима Ниша.

Према Јелашићевој оцени, ефекти кризе ће се много више осећати наредних месеци, али у Србији неће доћи до хипотекарне кризе. Напоменуо је да је учешће хипотекарних кредита у билансима мање од 10 одсто, као и да у Србији није било класичних хипотекарних банака.

Генератори неликвидности 

Коментаришући оцену привредника да су главни генератори неликводности у Србији државна предузећа и велики трговински ланци који не сервисирају своје дугове уредно, Јелашић је рекао да се у претходном периоду више трошило него што су то приходи дозвољавали.

"Многи су мислили да ће рупе у буџету и јавном сектору покрити неко други, али ће сада морати да се троши мање", напоменуо је Јелашић.

Када су у питању трговински ланци, гувернер се пита у којој мери се смањио обим трговине и за колико су ти ланци продужили рокове плаћања према својим добављачима.

"Трговина у малопродаји је незнатно опала, па је питање да ли је кашњење идентично том смањењу или је оно нешто више", рекао је Јелашић.

"Уколико је то кашњење веће, онда се новац користи за нешто друго и ја мислим да се министри баве тим питањима", напоменуо је гувернер.

"Готовина злата вредна" 

Коментаришући написе у штампи да је ММФ сугерисао да би земље источне Европе требало хитно да пређу на евро као законско средство плаћања, Јелашић је указао да се та препорука не односи на Србију и да су "српски медији тај део мало домислили".

"Мислило се пре свега на земље чланице Европске уније", објаснио је Јелашић, признајући да је ликвидност у земљи сада погоршана.

"Велики део дуга предузећа и грађана је еврима, али Србија има адекватност капитала која је три пута већа него у земљама ЕУ. Ако се нешто и деси, имамо боље и веће обезбеђење, јер је 45 одсто штедње код НБС", прокоментарисао је гувернер оцену да Србија спада у земље са већим финансијским ризицима.

Према речима гувернера, у Србији се криза изједначава са инфлацијом, али тога овога пута неће бити. Категоричан је у ставу да неће бити штампања пара.

На жалбе привредника да су банке заоштриле услове кредитања, Јелашић је подсетио на изреку да "банкари нуде кишобране када сија сунце, а траже да се врате када пада киша", али да је срећа да у Србији има више банака.

Јелашић је поручио привредницима да је "дуг зао друг" и да је "готовина у овим временима злата вредна".

Без смањења плата у НБС

Гуверенер је рекао да се запосленима у НБС неће смањивати плате због мера штедње које је донела Влада Србије.

Јелашић је објаснио да се у НБС "не осећају прозваним када је у питању смањење броја запослених јер, док су други последњих година повећавали број радника, у НБС су смањивали.

"Нема смањења појединачних зарада. Ми ћемо ове године имати додатно смањивање броја запослених и неће доћи до повећања сума зарада и то једини репер који се користи и према Међународном монетарном фонду и према свима осталима", истакао је гувернер.

"Док се број запослених у државној администрацији повећавао за неколико хиљада сваких пет година, ми смо у том периоду свакодневно смањивали број запослених са 5.500 на 2.300 запослених", истакао је Радован Јелашић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара