Читај ми!

Париски договори за нове инвестиције – од енергетике до наменске индустрије

Трговинска размена Србије и Француске премашила је прошле године две милијарде евра и последње деценије је утростручена. У нашој земљи послује 120 француских компанија, а са фирмама које имају француски капитал њихов број је премашује 300. Очекује се да нови париски договори поспеше долазак нових инвеститора и прошире економску сарадњу две земље.

Француска је земља са највише нуклеарки у Европи. ЕДФ - државна електропривреда, управља са 56 активних реактора и земљи обезбеђује две трећине струје, а у припреми је и градња осам нових.

Договор са ЕДФ-ом Србији отвара врата за повећање зелених енергетских постројења, уз увођење и нуклеарне енергије - а тај потез струка означава неопходном енергетском будућношћу.

"У Србији постоји Удружење нуклеарних физичара, које је прошле године постало члан Европског удружења. Имамо и мрежу младих истраживача нуклеарне физике што даје једну наду да у будућности можемо да се ослонимо на њих да један овакав пројекат може да заживи", истиче научник у ЦЕРН-у, проф. др Владимир Рековић.

ЕДФ – француски гигант присутан на свим континентима

Директорка "Француско-српске коморе" у Србији Сања Иванић истакла је да је ЕДФ највећи европски произвођач електричне енергије, који је присутан на свим континентима.

"ЕДФ је и други светски произвођач електричне енергије, сматрам да нам је сарадња са њим и те како значајна. Србији је зелена транзиција један од приоритета", поручила је Сања Иванић.

Француске компаније присутне у свим областима привреде

Искуство са француским компанијама које у нашој земљи већ послују и запошљавају око 12.000 људи показују да су поуздан партнери, а присутни су у свим областима привреде и савремених технологија.

Поред партнерства у београдском аеродрому, спалионици отпада у Винчи, са Французима градимо и метро, а најављују нова улагања у пречишћавање вода, наменску индустрију, дигиталне иновације и пољопривреду.

"Ту су председничке посете од огромног значаја, јер након прве посете председника Макрона ми смо у Србији имали повећан интерес француских компанија за ово тржиште и долазак неких од њих. Сада исто очекујемо да ће се десити након ове посете председника Вучића Паризу. Ја се надам да ћемо након ове председничке посете имати више малих и средњих предузећа", рекла је Сања Иванић.

Французи заинтересовани и за Експо

Француско-српској комори већ стижу упити француских предузећа која желе да се укључе у послове које Србија спрема за ЕКСПО 2027. Аналитичари оцењују - париски договори доприносе економском позиционирању Србије.

"Мислим да Србија показује своју жељу да буде на европском путу, да жели да направи корак ка Европској унији, да је спремна да се укључи и привредно и технолошки у те процесе Европске уније", указао је Слободан Зечевић са Института за европске студије.

Регионално седиште "Француске агенције за развој" је у Београду, а само прошле године у нашој земљи финансирала је пројекте у вредности 570 милиона евра. До 2026. године те инвестиције премашиће милијарду евра.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво