Читај ми!

Зечевић о значају Вучићеве посете Паризу: Ово је знак да у Европи нисмо сами

Слободан Зечевић са Института за европске студије рекао је да посета председника Србије Александра Вучића Француској значи да ми у Европи нисмо сами, нисмо усамљени и да имамо једну моћну земљу у Европској унији, која је наш историјски партнер и пријатељ. Србија показује жељу да буде на европском путу, међутим остају проблеми на столу које смо имали и до сада - Косово и Метохија и однос према Русији, напомиње Зечевић.

Слободан Зечевић са Института за европске студије рекао је да је током боравка председника Србије у Паризу учињена велика част српском народу и да ова посета има неколико сегмената.

"Пре свега председник Вучић је отишао у један велики комплекс на оболи Сене, који се зове Инвалиди. У ствари, то је место где су лечени француски рањеници. То је била велика болница још од 18. века. Данас је то Музеј француске војске и ту има Српска војска посебну плакету. Затим је имао разговоре са председником Сената Горњег дома Француског парламента. И на крају, врхунац свега је био одлазак на вечеру код председника Макрона, што је на неки начин част и пажња коју се указује пријатељској земљи и пријатељима", рекао је Зечевић.

Оцењује да све ово значи да ми у Европи нисмо сами, нисмо усамљени, да имамо једну велику земљу, моћну земљу у Европској унији, која је наш историјски партнер и пријатељ.

Истакао је да је ово један добар корак у одређеном правцу модернизације разних сегмената српске привреде и друштва.

"Tу пре свега мислим на модернизацију наше војске, и било је крајње време да се то уреди. С друге стране, модернизација у перспективи електропривреде Србије и модернизација и неких других сегмената, пре свега пољопривреде, водопривреде", каже Зечевић.

Примећује да одлука да се набави модерни ловац француске производње рафал, садржи и политичке и економске сегменте.

"Ви не можете набавити један ловац, морате да набавите бар 12 да бисте имали ефикасну заштиту свог неба. Ми прелазимо сад са совјетске опреме на модерну европску опрему што говори о модернизацији наше војске", напоменуо је Зечевић.

Председник Србије је, на састанку са француским председником, таксативно набројао шта је то Београд учинио, а шта све Приштина није учинила.

Зечевић ову реакцију српског председника оцењује као храбар потез.

"Храбар потез, говорио је истину пред јавношћу и пред председником Француске. Чињеница је све оно што је он рекао, чињеница је да Приштина ништа није испунила. И на жалост, имамо опет у Западном свету тај наратив који говори стално – Београд и Приштина би требало да нешто ураде, а уопште се не гледа шта је урадила једна, а шта је урадила друга страна", каже Зечевић.

Напомиње да је амбијент кад је реч о Косову у тим земљама другачији и они стално покушавају да афирмишу ту косовску независност и ми се заиста боримо са једним врло тешким проблемом.

Када је реч о иницијативи да се Приштина прими у Савет Европе, Зечевић каже да су снажни аргументи да Приштина апсолутно не заслужује никакво чланство у Савету Европе.

Говорећи о изградњи метроа у Београду, који ће радити Французи, Зечевић каже да је то добра вест зато што није само проблем да изградите метро, то је и велика инвестиција и велики грађевински подухват.

Посетом Паризу, како је рекао, Србија показује жељу да буде на европском путу.

"То значи да жели да направи корак ка Европској унији, да је спремна да се укључи и привредно и технолошки у процесе унутар Европске уније. Међутим, наравно, остају ти проблеми на столу које смо имали и до сада – Косово и Метохија и однос према Русији", нагласио је Зечевић.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво