Читај ми!

Пролећна сетва у ниском старту, сејаће се више индустријског биља на уштрб пшенице

Припреме за пролећну сетву соје, кукуруза, шећерне репе и сунцокрета се приводе крају. Пољопривредници могу да рачунају на око 10 одсто ниже трошкове у односу на прошлу годину , али откупне цене њихових производа и даље бележе пад.

Изузетак је шећер, па стручњаци кажу да можемо очекивати веће површине под индустријским биљем и то највише на уштрб пшенице. Више него лане, сејаће се и сунцокрет, јер се та култура показала толерантном на сушу.

Пољопривредник из Боке, Ненад Рацић каже да очекује да ће са сунцокретом остварити боље резултате него са кукурузом. Рачуницу трошкова по хектару је већ направио.

"Ту неких сто хиљада динара отприлике. Е сад, ако буде као прошла година што се тиче сунцокрета, да буде 1.500 кила по хектару, по цени од 42 динара, тако да то ће бити велики минус", каже Рацић.

Већи или мањи минус, ако га уопште буде, ратари ће свакако моћи да надокнаде из субвенција државе. Директна давања по хектару су никада већа и могу да износе и до 300 евра по хектару.

Професор Зоран Рајић, шеф Катедре за менаџмент у агробизнису на Пољопривредном факултету у Земуну сматра да су високе субвенције добре, али да директна давања по хектару не гарантују нужно раст и развој аграра.

Сматра да би било боље да се новац из аграрног буџета више усмери ка финансирању повољнијих камата за пољопривреднике, јер је то најсигурнији пут да новац намењен пољопривреди, заврши у пољопривреди, уместо да неки његов део можда оде у потрошњу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво