Читај ми!

Београдски економски форум – Србија између политичког чекића и привредног наковња

На 23. Београдском економском форуму истакнути су инфлаторни притисци са којима се Србија суочава. Савет страних инвеститора сматра да је потребно повећање улагања од три до четири одсто. Стигле су и политичке поруке – западни партнери поновили су став да Београд мора да мења однос са Москвом.

За ескалацију ситуације на Косову и Метохији најодговорнији је Аљбин Курти. Од почетка 2021. године забележено је 446 етнички мотивисаних напада на Србе, а више од 200.000 интерно расељених и даље не може да се врати. У протеклих годину дана, 13 одсто Срба напустило је Косово и Метохију због притисака, чуло се на Београдском економском форуму.

Србија не мења став да је једини начин за очување мира поштовање начела међународног права и повеље Уједињених нација. Као држава која доследно поштује те принципе али и још трпи последице њиховог кршења, Србија пружа искрену подршку целовитости и територијалном интегритету и суверенитету Украјине али и одлучно против политике двоструких стандарда.

О томе су и председници Србије и Украјине у Атини постигли пуну сагласност.

Непромењен је и став представника Западних земаља да одговор Русији мора бити одлучан и јединствен.

"Србија се поноси добрим односима свуда у свету, укључујући и Русију. Међутим, то више није могуће наставити. Избори су свима јасни", нагласио је амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Британски амбасадор је подсетио на прогнозе ММФ-а о расту глобалне привреде пре рата у Украјини за три и по, односно три одсто. Ово што се сада дешава грађани могу јасно да осете.

"Мој тим је био пре пар дана у Љубљани и храна је јефтинија него у Београду. Такође су скочиле цене некретнина јер доста Руса долази", указао је Едвард Фергусон, амбасадор Уједињеног Краљевства у Србији.

Иако ће резултати тек да се сведу, већ сада се може рећи да је ово била година изазова - од инфлације и цене енергената преко климатских промена до структуралних изазова. Савет страних инветитора подржава корените структурне промене за стварање стабилне економије и одрживог фискалног система као и евроинтеграцију Србије.

"У последњој Белој књизи страних инвеститора је 400 препорука. Потребно је да Србија повећа приватне инвестиције три до четири одсто и да се инфлација врати у разумне оквире", напомиње председник Савета страних инвеститора Мајк Мишел.

Симеон Цомокос из Делфи економског форума каже да је добра вест нови План за развој Западног Балкана.

"Уколико не буде проблема у примени, обухватиће све земље кандидате", додаје Цомокос.

Можда је заправо најбоље питање поставила шестогодишња ћерка председника Хеленске пословне асоцијације у Београду – да ли може да посаветује тате како да зараде више пара и купе својој деци нове бицикле – не само за малену Василису, већ и за сву децу на Западном Балкану.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије