Читај ми!

Хил о дијалогу Београда и Приштине: Треба да будемо стрпљиви и подржимо ЕУ у покушају да нађе компромис

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил изјавио је да су се преговарачи Европске уније, уз подршку САД, трудили да пронађу оно што је од суштинског значаја за сваку страну у дијалогу Београда и Приштине и да те елементе споје у договор.

"То није лако урадити, али мислим да треба да будемо не само подршка ономе што ти људи покушавају да ураде, већ и стрпљиви. У међувремену, мислим да морамо веома јасно да ставимо до знања да је сваки други начин да се ово питање реши оружјем или неким другим насилним путем потпуно неприхватљив и да све стране треба да остану фокусиране на бриселски дијалог", поручио је Хил у изјави новинарима на 23. Београдском економском форуму.

На констатацију новинара да је председник Александар Вучић рекао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти никада неће формирати Заједницу српских општина, Хил је одговорио да је то његово мишљење и да би требало њега да пита зашто се тако осећа.

"Мислим да је оно што је на столу разумно и надам се да ће се све стране фокусирати на оно што је на столу", рекао је амерички амбасадор.

Додао је да разуме да је питање ЗСО екстремно тешко и осетљиво за обе стране и да се вероватно зато о њему преговара десет година.

На питање новинара да прокоментарише долазак министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у Скопље на састанак ОЕБС-а, Хил је одговорио да то не може да коментарише, али је истакао да су САД сасвим јасне да ће наставити да подржавају Украјину.

"Оно што знам јесте да је то је веома, веома тежак рат. И мислим да су САД биле врло јасне да ћемо наставити да подржавамо Украјину. И председник Бајден је у многим приликама рекао да ћемо подржавати Украјину колико год буде потребно", рекао је амерички амбасадор.

Он је подсетио да је Украјину брутално напао њен сусед. "Сви ми имамо морални, политички и сваки други императив да помогнемо Украјини и то ћемо чинити и даље. Нисам у позицији да причам о томе. Оставите то другим људима", закључио је Хил.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара