Читај ми!

Путниковић за РТС: Сви који буду оштећени одлуком Бугарске о такси на руски гас могли би да добију обештећење

Није јасно на основу чега је Бугарска донела одлуку о додатној такси на гас из Русије, каже за РТС Јелица Путниковић, главна и одговорна уредница портала "Енергија Балкана". Истиче да би сви који буду оштећени том одлуком могли да траже поништење и обештећење на међународним рочиштима. Наводи и да се и даље не зна по којој цени ће Азербејџан, са којим је Србија недавно потписала меморандум, продавати гас.

Јелица Путниковић наводи да није јасно на основу чега је Бугарска донела одлуку о додатној такси, што је критиковао и председник те земље.

"Ово је додатна такса, једна врста казнене таксе, коју су бугарски посланици увели на транзит руског гаса кроз Бугарску. То је заправо геополитичка одлука, није економска, јер економску цену транзита 'Бугартрансгас' већ добија. Сада је заправо остало нејасно како бугарски парламент може да донесе одлуку о тој додатној такси и ко ће то плаћати", рекла је Јелица Путниковић.

Додала је да се неће тражити да "Бугартрансгас" плаћа ту додатну таксу, већ да ће се такса наплаћивати директно од "Гаспрома", али да се између редова чита да би "Гаспром" требало да пристане на преговоре о додатној такси.

Путниковићева је истакла да се Мађарска бунила због тога што им друга чланица ЕУ отежава допремање гаса и то уочи зиме, а да Европска комисија ништа конкретно није рекла, пошто се ради о антируској одлуци.

Нагласила је да су осим Мађарске и Србије, од руског гаса зависне и Северна Македонија и БиХ, али и поједине европске земље са којима Мађарска тргује.

Указује да нема основа за увођење таксе, јер је бугарски премијер рекао да та такса треба да отежа прибављање финансијских средстава Русији за рат у Украјини.

"Све оно што је Бугарска урадила по питању транзита гаса Балканским током преко своје територије, они су урадили по европским правилима, по трећем енергетском пакету, а ово би сад био додатан намет и нико нормалан неће да пристане на њега", истакла је Путниковићева.

Додала је да би на међународним рочиштима они који су оштећени могли да траже да се то поништи и чак и обештећење.

"И даље се не зна по којој цени ће Азербејџан продавати гас"

Нови гасовод између Србије и Бугарске биће пуштен у пробни рад крајем месеца. Јелица Путниковић је навела да ће тим гасоводом Србија моћи да добија 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње, а да ће и Бугарска моћи да добија гас који стиже из Србије.

"Азербејџански гас је оно о чему се пуно прича, пошто је наша држава потписала меморандум са Азербејџаном. 'Сокар' и 'Србијагас' су такође договарали те количине. Око 400.000 кубних метара током наредне године. Ми сада већ имамо најаву нечега што ће бити алтернатива руском гасу који ће стизати, не из Европе и ЛНГ терминала који је много скупљи", рекла је Путниковићева.

Додала је да се и даље не зна по којој ће цени Азербејџан продавати гас Србији и да ће се видети да ли ће то бити тржишна цена, како се помињало у појединим медијима.

"Нафтовод из Мађарске би обезбедио алтернативу Србији"

Потенцијална изградња нафтовода између Србије и Мађарске, о којој су разговарали министри две земље, према оцени Јелице Путниковић, обезбедила би алтернативу за нафтовод преко Хрватске којим Србија добија нафту.

"Сада када се заоштрила ситуација у Европи и свету због руског напада на Украјину, Хрватска је покушала да добије одобрење Европске уније да престане са транзитом нафте ка рафинерији у Панчеву правдајући то тиме да је НИС руски, мада је НИС само у делимичном руском власништву", навела је Путниковићева.

Србија и Мађарска раде и на даљем повезивању електроенергетског система. Јелица Путниковић је навела да је Србија преко Мађарске и раније била повезана на европски електроенергетски систем.

"Европска унија и са земљама чланицама и које нису чланице иде на то да се обезбеди јединствен европски електроенергетски систем. Знамо да је Електропривреда Србије извозила струју и током ове године. Значи ЕПС је стао на здраве ноге и постао извозник струје, а ако сте већ на траси за транзит струје са истока на запад и севера на југ, а јесмо, јер Грчка увози велике количине електричне енергије лети, онда је та повезаност са Мађарском могућност да ми сутра можемо да извозимо струју, ако треба и да је увозимо", истакла је Путниковићева.

"Сви који се греју на струју требало би да схвате да ће струја и даље да поскупљује"

Струја је поскупела од 1. новембра. Путниковићева је навела да ће рачуни бити увећани онолико колико се потроши.

"Прихватајући одлуку ММФ-а да струја толико поскупи, Влада Србије направила један маневар, па је ЕПС-у препоручила да свим грађанима који смање потрошњу у односу на исти месец прошле, а поготово на исти месец претпрошле године смањи рачуне. Тако да сви они који се греју на струју, на овај начин би требало да схвате да ће струја и даље да поскупљује и да им се та рационалност у потрошњи заправо пуно исплати", рекла је Јелица Путниковић.

Говорећи о цени нафте, која је током новембра била 79 долара по барелу, Јелица Путниковић је рекла да чланицама ОПЕК-а одговара да цена буде око 80 долара, јер испод те цене нафташи долазе у ситуацију да неће имати новца да улажу у изворишта нафте.

Гостовање Јелице Путниковић у Јутарњем програму РТС-а у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво