Читај ми!

Потписан уговор о увозу гаса из Азербејџана

Министарства енергетике Србије и Азербејџана потписали су меморандум који отвара могућности дотока не само азербејџанског природног гаса, већ и течног гаса преко ЛНГ терминала у Турској и Грчкој, као и изградњу гасних електрана и складишта гаса. Националне гасне компаније "Србијагас" и "Сокар" склопиле су и први комерцијални уговор који гарантује испоруке до 400 милиона кубних метара гаса већ од идуће године.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је, у оквиру званичне посете Бакуу, потписала Меморандум о разумевању између ресорних министарстава Србије и Азербејџана којим се, како се наводи у саопштењу, продубљују односи у области енергетике, као и комерцијални уговор између гасних компанија Сокар и Србијагас.

Данашњим потписивањем Меморандума, како је навела министарка, продубљена је билатерална сарадњу Србије с Азербејџаном у области енергетике и осигурано је снабдевање гасом из те земље у количинама до 400 милиона кубних метара гаса годишње до 2026. године, док ће се након тога добављати и милијарду метара кубних гаса.

Министарка је рекла да ће по завршетку изградње гасне интерконекције са Бугарском, Србија имати Азербејџан као још једног снабдевача гасом.

"После завршетка гасовода Балкански ток који је обезбедио додатну сигурност и отворио нови правац снабдевања, сада остварујемо и стратешки циљ да диверсификујемо снабдеваче и додатно јачамо своју позицију као транзитне земље за снабдевање гасом земаља централне Европе", рекла је Ђедовић Хандановић, а пренело министарство.

Додала је да се завршетак ове гасне интерконекције очекује у наредним данима, чиме ће бити испуњени и инфраструктурни предуслови за нови извор снабдевања гасом.

Ђедовић Хандановић је истакла да потписани Меморандум отвара и друге могућности за сарадњу две земље, које се тичу испорука течног природног гаса преко ЛНГ терминала у Турској и Грчкој, као и потенцијалне сарадње на развоју капацитета за изградњу гасних електрана и складишта гаса.

Очекује се повећање укупне потрошње, у плану интерконекција са Северном Македонијом

Министарка је подсетила да све пројекције говоре да ће потребе Србије за природним гасом током ове деценије расти, односно да се очекује да се укупна потрошња гаса повећа са око три милијарде кубних метара гаса у 2022. години на око четири милијарде кубних метара до 2030. године.

Меморандум и уговор који су данас потписани омогућавају да рачунамо и на веће количине гаса и на више снабдевача, што ће нам донети већу сигурност у снабдевању наших грађана и привреде, а по завршетку гасног интерконектора ка Бугарској, планирамо и нове интерконекције, пре свега ка Северној Македонији, истакла је Ђедовић Хандановић.

Министар енергетике Азербејџана Парвиз Шахбазов рекао је да је уз помоћ стратешки важних докумената који су данас потписани успостављена основа за мултилатералну сарадњу у области гаса, укључујући, по први пут, испоруку гаса из Азербејџана у Србију.

Прецизирао је да се на основу испорука гаса Србији у количини до 400 милиона кубних метара гаса годишње, број земаља које ће се снабдевати азербејџанским гасом повећао на осам и да је то јасан показатељ да Азербејџан проширује своју мисију, да има улогу поузданог енергетског партнера који све значајније доприноси енергетској безбедности.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво