Читај ми!

Винска визија Отвореног Балкана – шта нуди 600 излагача из 29 земаља на Београдском сајму

Регионална и светска винска елита сутра ће се окупити у Београду на Винској визији Отвореног Балкана. Сајам ће отворити високи завничници Србије, Северне Македоније и Албаније, а 310 произвођача из три земље представиће се у Хали 1 Београдског Сајма. У осталим халама биће још око 300 винарија из свих крајева света. У српску престоницу дошли су и вински експерти Западног Балкана и Молдавије, и то у саставу који већ осам година ради на усаглашавању винских правила како би под заједничким, балканским именом моглo да се извози на трећа тржишта.

Готово да нема виђеније винарије у региону која се није спремила за Винску визију Отвореног Балкана. Из врањског виногорја, које годишње напуни милион боца, вечерас ка Београду крећу најбоља вина која имају.

Маја Алексић Илић из винарије "Алексић" каже да ће акценат бити на аутохтоним сортама, јер је то оно на шта је Србија поносна. "То су амбасадори наше земље. Тамјаника и прокупац ће бити у првом плану", додаје Алексић Илић.

У првом плану аутохтоне сорте

Аутохтоне сорте биле су у првом плану и за винарске експерте Западног Балкана и Молдавије.

У оквиру Вајн вижна представиће докле су стигли са међусобном хармонизацијом винских и виноградарских закона, како би заједно извозили на трећа тржишта.

Доц. др Дарко Јакшић са Института за примену науке у пољопривреди каже да је идеја да се у будућности, за неколико година, направи конгрес балканских сорти.

Удруживањем до успеха на светском тржишту

"Појединачно смо мали. Треба да учинимо све да се заједно промовишемо", сматра Јакшић.

Професор Климе Белески са Пољопривредног института у Скопљу истиче да је "вранац" сорта која је препознатљива у региону. "Потиче из Црне Горе, али највише је има у Македонији, има је и у Србији. Она је један знак препознавања овог региона", истиче Белески.

Професор Елтон Баша са Пољопривредног факултета у Тирани оцењује да се ради о веома добром пројекту, који ће створити боље позиције и бољи приступ светском тржишту.

"Када говоримо о нечему што је веома укусно, што има високу емоционалну вредност и традицију, као што има производња вина, онда међу нашим земљама нема никаквих разлика", додаје Баша.

Разлике у укусу 1.000 винских етикета из 310 српских, албанских и северно-македонских винарија моћи ће да се провере од петка до 19. новембра.

Сајам је сутра резервисан за високе државне званице и привреднике.

Визија неће бити само винска

Визија неће бити само винска, представиће се и произвођачи ракије, а организоваће се и гастрономска такмичења.

Стеван Рајта из Савеза винара и виноградара Србије истиче да то није само промоција вина, већ промоција комплетне Србије, целог Балкана.

"Веома је важно што се тиче туризма. Тако да вино уједињује све. И у вину се увек крила нека истина", истиче Рајта.

Штандови за више од 600 излагача

Иако је до отвaрања сајамске капије остало још само неколико сати, атмосфера под куполом - веома је жива.

Више од 600 излагача поставља своје штандове на 10.000 квадрата. Организатори очекују 50.000 посетилаца. Најављено је и 450 професионалних купаца из свих делова света.

Они ће имати више од 3.000 такозваних би-ту-би састанака, пре свега са произвођачима вина из Северне Македоније, Албаније и Србије.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво