Читај ми!

Шта ће све Србија извозити у Кину без царине, а које кинеске производе ћемо ми куповати

Споразум о слободној трговини са Кином отвара врата за бесцарински извоз око 10.000 српских производа. Код нас ће са тог тржишта долазити 2.000 производа мање. Држава каже – углавном оно што не производимо сами. Очекују да ће споразум повећати обим домаће привреде и довести нове инвеститоре.

На дан када споразум ступи на снагу, у Кину ћемо без царине извозити свеже воће, прерађевине од меса и поврћа, џем, пиво, воду. Ти производи чине 60 одсто листе домаћих пољопривредно-прехрамбених производа које је Србија кандидовала за укидање царина.

У ту групу, између осталог, спадају и уљарице, пиво, минерална вода.

За 16 одсто производа са листе, царине ће се до потпуног укидања, смањивати наредних пет година. На њој су свеже и сушено поврће, од воћа – крушке и грожђе, потом жвакаће гуме, воћни сок, кечап и неки кондиторски производи. Држава можда највећи замајац очекује у извозу вина.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић каже да ће то значити за нашу економију, привреду, нова радна места као и, како је истакла, за несигурност која се тренутно увукла због ситуације на тржишту где се пословни партнери мењају.

"Примера ради, вино се данас царини по стопи од 42 одсто. У наредних пет година то ће бити нулта стопа", наглашава Танасковићева.

За две деценије, извоз српског вина у Кину порастао је са 80 на 380.000 литара. Продајемо им углавном вино доброг квалитета за око седам евра по боци. Стручњаци кажу да су спремни да плате и више.

Проф. др Дарко Јакшић са Института за примену науке у пољопривреди указује на то да je предност у чињеници да ЕУ нема овакав споразум са Кином.

"Тако да се могу очекивати и улагања домаћих, али и инвеститора из Европске уније – да се уз помоћ овог споразума повећа и површина винограда, али и да се оснују нове винарије којих је све више и више, скоро 500 у овом тренутку", истиче Јакшић.

И у Привредној комори очекују да би споразум могао да доведе нове инвеститоре који би додали вредност српској извозној листи која је тренутно углавном сировинска. Иначе, српским производом сматра се онај који је направљен од најмање 51 одсто домаћих сировина.

"То су пре свега свеже воће и поврће, одређене количине меса што је значајан подстицај за обнављање сточних фондова који су значајно калирали последњих 10 година", каже Бојан Станић из Привредне коморе Србије.

Од индустријских производа из Србије у Кину без царине ће ићи производи од гвожђа и челика, котлови за централно грејање, пумпе за гориво, хидраулична турбина, бела техника, седишта, дрво, фармацеутски и козметички производи, средства за чишћење, производи од пластике, минерална ђубрива, текстил.

 То важи и за фармацеутске и козметичке производе, средства за чишћење, минерална ђубрива, пластичне производе, огревно дрво, тканине.

У наредних пет година биће укинуте и кинеске царине на српске каблове у ауто-индустрији, ауто-гуме, керамичке плочице, клима-уређаје, замрзиваче, топлотне пумпе, виљушкаре.

"Овде постоји значајна шанса да привучемо део европских партнера који би видели као капију, центар продора ка истоку. То могу бити грађевина, пољoпривреда, ИТ компоненте", напомиње доц. др Вељко Мијушковић са Економског факултета у Београду.

По ступању споразума на снагу, Кинези ће нам без царина извозити живе животиње, палмино уље, пиринач, шитаки печурке, кељ, шпаргле, плави патлиџан, кокосов орах, банане, ананас и авокадо. Либерализацију ће сачекати купус, сојино брашно, мешавине поврћа.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво