Читај ми!

ПКС: Недопустиве блокаде компанија које откупљују малине

Привредна комора Србије оценила је недопустивим блокаде погона неких од највећих откупљивача и извозника малина широм Србије од стране произвођача који нису задовољни овогодишњом откупном ценом.

Након хитног састанка са представницима највећих откупљивача малина, који је данас одржан у ПКС, упућена је молба свим надлежним државним органима, да у складу са законом, омогуће несметан рад компанијама које откупљују ово воће, на исти начин на који су последњих месеци контролисали рад хладњача.

Поједини власници компанија истакли су и да су примали вербалне и физичке претње од стране појединих незадовољних произвођача, што ће бити пријављено надлежним полицијским и правосудним органима, наводи се у саопштењу.

ПКС наглашава да је договор произвођача и откупљивача једини начин да малина из Србије сачува своје место на све захтевнијем европском и светском тржишту.

ПКС ће упутити молбу Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, са којим има дугогодишњу и врло успешну сарадњу, да се формира посебна радна група у којој би били представници министарстава финансија, пољопривреде и трговине, као и ПКС, са циљем да се обезбеди што квалитетнија производња и откуп малине у наредном периоду, наводи се у саопштењу.

Како би се спречиле различите интерпретације података о тржишту малине, Комора ће од августа 2023. године на месечном нивоу објављивати све релевантне чињенице о откупним ценама, производњи и извозу малине, како у Србији тако и у Европи и свету, са циљем да сви произвођачи и откупљивачи имају реалну слику о тржишту малине, додаје се у саопштењу.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу