Читај ми!

Србија следи "зелени договор" – до 2030. потребно 10 милијарди евра, на које изворе финансирања се рачуна

Србија убрзано развија пројекте зелене енергије, поручују из Владе. За стабилно финансирање рачуна се на подршку домаћих и међународних финансијских институција, посебно ЕУ. Укупне инвестиционе потребе до 2030. износе 10 милијарди евра за јавни сектор. Борба против климатских промена захтева међународну сарадњу, поручују из делегације ЕУ.

Србија следи "зелени договор" Европске уније. Земља је изашла на тежак пут енергетске транзиције који захтева ангажовање и привреде и грађана. До краја деценије на електромрежи треба да буде још 3,4 гигавата електричне енергије из ветра и сунца, нова гасна електрана и знатно унапређење енергетске ефикасности.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић истиче да је дефинисано укупно 156 мера, од којих су 68 реформске.

"Дефинисали смо и приоритетне области за инвестирање и финансирања у нове производне капацитете - укупне инвестиционе потребе обухваћене овим чланом до 2030. износе 10 милијарди евра за јавни сектор", наводи Ђедовићева.

За послове декарбонизације најважније је обезбедити стабилно финансирање, а рачуна се: на подршку домаћих и међународних финансијских институција, посебно Европске уније. Са земљама Југоисточне Европе покренута је и иницијатива за оснивање регионалних фондова.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре истиче да је ЕУ зацртала да до 2050. године буде климатски неутрални континент и да се креће полако у том правцу.

"Трошкови климатских промена су огромни, у Србији, али и свуда у свету. Морамо да радимо заједно, борба против климатских промена захтева међународну сарадњу", поручује Жиофре.

Зелени заокрет прави и ЕПС

У Фонду за развој бележе пораст инвестиција које је Србија зацртала у зеленој агенди. А зелени заокрет прави и ЕПС.

"Заиста имамо повољне услове за наше кредите, када говоримо о инвестицијама, каматне стопе на годишњем нивоу се крећу и фиксне су од 1,5 до два одсто", наводи директорка Фонда за развој Србије Татјана Матић.

В. д. генералног директора ЕПС-а Душан Живковић истиче да је зелена енергија нешто на чему ће максимално радити и у том смислу гледати да подигну ниво услуга и пројеката које развијају.

"Ту би свакако поменуо пројект хидроелектране Бистрице, која дугорочно треба да помогне развоју зелене енергије", каже Живковић.

Бржу реализацију пројеката обновљиве енергије захтевају и све оштрији еколошки стандарди, друштвена свест о чистијој планети која јача у читавом свету, као и дигитализација.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије