Читај ми!

Директор ЕПС-а: Поскупљење струје није извесно, одлука о промени цене после детаљне анализе

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Душан Живковић каже за РТС да се цена струје пажљиво анализира и да никада "није био раст цене због раста цене". Поручује да ће пажљива анализа добро сагледати постоји ли потреба за поскупљењем. Истиче и да верује да до отпуштања у ЕПС-у неће доћи и да је пут којим иду задржавање квалитетних запослених, од радника до инжењера.

Душан Живковић наводи да је услед врелог таласа приметан пораст потрошње струје ове недеље.

"Протекла недеље је била на нивоу 80.000 мегават-сати дневно, ова недеља је већ дошла до 90.000 мегават-сати. Пораст потрошње је већ на нивоу десетак процената, али Електропривреда несметано обезбеђује довољне количине електричне енергије из сопствених извора", додаје Живковић.

Указује да су блага зима и добра хидрологија створили услове да акумулације и депоније буду пуне.

"У акумулацијама тренутно имамо преко 600 гигават-сати, депоније су на нивоу два милиона тона угља, тако да спремно дочекујемо следећу зиму", каже Живковић.

Када је реч о производњи угља, поручује да је она на планираном нивоу, као и да је циљ да се одржавају депоније угља на високом нивоу.

"У том смислу не очекујемо неке изазове и верујемо да ће то тако и бити", каже Живковић и додао да се за сада све подмирује из сопствених потреба.

Истиче да је сада кључна припрема за зиму.

"Да би се одржала максимална количина воде у акумулацијама, максимална количина угља на депонијама и припремимо тај зимски период за безбедно снабдевање наших грађана", рекао је Живковић.

"Моја врата су увек била отворена за све запослене"

Истиче да је промена правне норме која се десила, тј. прелазак из јавног предузећа у акционарско друштво, наметнула низ формалних активности које треба да се десе како би прелазни период прошао са минималним последицама и створили услови за даљи несметани развој ЕПС-а.

У Надзорном одбору ЕПС-а је представник запослених Миодраг Ранковић. Синдикат ЕПС-а подељен, а крило које предводи Милан Ђорђевић незадовољно је ко их представља и тражили су хитан састанак са директором. Живковић каже да је дуго у "Електропривреди Србије" и да добру комуникацију има свим запосленима.

"Врата код мене су увек била отворена за све запослене и ја ћу се потрудити да тако остане. Мени је циљ да у овој ситуацији сви запослени могу да се усавршавају професионално, да развијају своје каријере и напредују и у том смислу ја видим од свих поменутих утицајних страна партнере у овом процесу. Заиста сам спреман да са свима њима разговарам, али са јасним циљем да се ЕПС модернизује и да тај неки партнерски однос који желим да успоставим са свима њима буде у циљу побољшања услова сваког запосленог појединачно", поручује Живковић.

Хоће ли бити отпуштања у ЕПС-у

Већ месец дана у јавности се помињу и откази у ЕПС-у. На питање да ли су такве гласине тачне и има ли вишка запослених, Живковић каже да је циљ да се задрже запослени, стручни људи.

"Отпуштања су дуже време тема која се провлачи у јавности, али ја то не бих тако посматрао. Циљ јесте да задржати запослене, стручне људе, квалитетне раднике, направити им простор за професионално усавршавање и унапређење", додаје.

Верује да до тога неће доћи и, како каже, готово је сигуран да је пут којим иду управо задржавање квалитетних запослених од радника до инжењера.

У мају је именован нови Надзорни одбор ЕПС-а, а први пут су у њему три странца. Живковић напомиње да су сви они стручњаци и да могу да помогну развоју ЕПС-а.

"Сви чланови Надзорног одбора имају сјајне каријере, сјајни су стручњаци и први корак мој је био да се успостави добра сарадња са свима њима, добро разумевање, јер то знање којим они располажу помоћи ће нам да овај период транзиције из јавног предузећа у акционарско друштво буде на прави начин, јер ја мислим да ЕПС треба да буде модерна компанија, да треба да се мења, а заиста су они ту да помогну", додаје.

"Сваки пут цена струје пажљиво анализирана"

По препоруци ММФ-а помињу се још два поскупљења струје, једно би требало да уследи већ од новембра. Живковић каже да је сваки пут цена струје пажљиво анализирана.

"Није био раст цене због раста цене, та пажљива анализа је водила рачуна о томе да се обезбеди одрживост пословања, безбедно и сигурно снабдевање дугорочно потрошача, створе услови за развој, за инвестиције и цена управо из те пажљиве анализе ће проистећи са основним циљем да створимо услове за развој, за инвестиције и за даље унапређење компаније", истиче Живковић.

На питање да ли то значи да није извесно да ће до поскупљења и доћи, каже да није извесно, али да је циљ пажљива анализа која треба да добро сагледа да ли постоји потреба за тим.

"Зелена енергија је нешто на чему ћемо максимално радити"

Приоритет ЕПС-а јесте зелена енергија. Живковић наводи да се дуго бавио тиме и да је зелена енергија нешто што ЕПС-у предстоји.

"Предстоји нам када је у питању развој енергетике, предстоји нам када је у питању развој привреде, предстоји нам и када су у питању неки догађаји који обележавају период испред нас, а тичу се и зелене енергије и циркуларне економије и у неком делу вештачке интелигенције. Тако да зелена енергија је нешто на чему ћемо максимално радити и у том смислу гледати да подигнемо ниво наших услуга када је у питању зелена енергија и пројекти које развијамо", додаје Живковић.

Поменуо је и пројекат РХЕ Бистрице која треба дугорочно да помогне развоју зелене енергије.

"Потрудићу се максимално допринесем ЕПС-у"

Душан Живковић је вршилац дужности директора ЕПС-а, а на питање да ли ће конкурисати за новог директора, Живковић каже да ће се потрудити да допринесе ЕПС-у максимално могуће.

"То је занимљива тема, свакако сматрам да јако пуно на бази искуства могу да помогнем Електропривреди Србије и свакако сматрам да Електропривреда Србије треба да буде модерна компанија, и свакако ћу се потрудити да у томе допринесем максимално могуће, а то сигурно подразумава и конкурсе", поручује Живковић.

Говорећи о томе шта је приоритет у овом тренутку, каже да је након промене правне форме, главно прављење новог плана пословања за следећу годину, као и усвајање ребаланса плана пословања за ову годину.

"Из те перспективе, та промена која полако треба да се деси од јавног предузећа ка акционарском друштву како би створили да већ некако следеће године Електропривреда Србије буде акционарско друштво у пуном обиму", закључио је Живковић.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво