Сточарство "у сендвичу" између Зелене агенде ЕУ и веганства

Тржиште веганске хране расте до 20 одсто годишње, а број сточарских фарми се смањује, делом и због тога што их је Зелена агенда Европске уније означила као велике загађиваче. Међутим, управо то би могло да буде повод за снажење сточарства у Србији, како би се створила нова извозна шанса.

Невена Веселиновић већ две деценије не једе месо. Пре неколико година, покренула је вегански ресторан. Каже да јој профит није био циљ, али да зараде има - и код нас је све више људи који се хране на овакав начин.

"Правилна биљна исхрана није алтернатива неједењу меса, она је супериорнија и у односу протеина и у односу минерала, витамина и антиоксиданаса. Наравно, не мора свако у то да верује, али може да се информише шта каже светска медицина“, истиче Невена.

Они који без меса не могу, сматрају да је веганство лични избор и да то не би смела да буде економска, еколошка агенда.

"Сточарство је врло битно, не само због производње основних животних намирница – меса, млека и јаја, врло је важно и за генерисање целе пољопривреде, поготово ратарске производње. Мањим бројем грла имамо мање стајњака који се ставља на њиве и који је неопходан за обнову земљишта“, упозорава Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије, иначе доктор ветеринарске медицине.

Драган Гламочић из Министарства пољопривреде наводи да се у ЕУ смањује сточарска производња зато што има вишкова, али да ће тиме аутоматски поскупети увоз.

"Ми нећемо имати довољно (меса) и задесиће се ситуација као што имамо сад с млеком, то се може десити за месец-два дана да имамо са свињама, а онда ћемо имати проблем с нашим потрошачима, имаћемо скупо месо“, наглашава Гламочић.

Заменски производи за месо бележе раст тражње и то је велика шанса за земљу у којој је ГМО забрањен, али то не значи да треба да одустанемо од сточарства, сматрају у Европској банци за обнову и развој.

Опомињу да морамо више да радимо на бризи о животињама и складиштењу животињског отпада.

"Да сутра не би доживели да наше компаније не уживају конкурентнке предности, да имају додатна пореска оптерећења зато што нису смањила емисију штетних гасова у процесу производње и ланцу набавке. То се нарочито односи на сектор млекарства јер просто тај животињски део се сматра највећим извором метана. Али, директиве нема да се смањује сточарство“, напомиње Миљан Ждрале из ЕБРД-ја.

Директива о смањењу сточарских фарми извела је велики број грађана Холандије на протесте против Зелене агенде.

Странка грађана-пољопривредника у тој земљи прошле недеље је, на велико изнанађење свих, освојила највећи број гласова на изборима.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво