Европа смањује сточни фонд, да ли је то шанса за Србију

Данас је Светски дан без меса. Укупна производња меса вредна је 900 милијарди долара а заменских производа за месо 6 милијарди долара. Ипак, храна на бази биљних протеина има годишњи раст од 10 до 20 одсто.

С друге стране, сточарство се смањује. Укидају се фарме. Поготово у Европској унији чија је Зелена агенда означила производњу меса, млека и јаја као велике згађиваче.

Иако је Србија у процесу придруживања, то није пут који треба да следимо. Заменски производи за месо на бази биљних протеина су велика ниша за нашу пољопривреду, али сточарство не сме да трпи, сматра Миљан Ждрале, директор агробизнис сектора Европске банке за обнову и развој за Централну и Југоисточну Европу.

Каже да ћемо у производњи меса ипак морати више да радимо и то на побољшању стандарда заштите животне средине, односу према животињама, условима одгоја и одлагању отпада, јер ће компаније које то не раде, сносити додатна пореска оптерећења.

Соја је најважнија сировина за заменске производе за месо и млеко. Домаћа компанија „Соја протеин“, постала је власништво америчког гиганта управо због предности чињенице да је Србија земља у којој није дозвољена производња ГМО.

Гост Дневника, Миљан Ждрале сматра да је та фирма Мерцедес српског прехрамбеног сектора јер може да производи концентрате и изолате протеина који се користе у исхрани људи и животиња али пре свега у фармако и козметичкој индустрији у којима ГМО није дозвољен.

Дефицитарна роба на европском тржишту коју ми можемо да произведемо у много већим количинама поред шећера су и уљарице: сунцокрет, уљана репица.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво