Читај ми!

Ђедовић: Србија на јесен завршава изградњу гасне интерконекције с Бугарском

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је у Бакуу да Србија на јесен завршава изградњу гасне интерконекције са Бугарском којом ће се повезати са изворима гаса из Азербејџана, Каспијског региона, као и са ЛНГ терминалима у Грчкој.

Дубравка Ђедовић навела да се Србија у пројекат Јужног гасног коридора активније укључила у каснијој фази.

"Али убрзано радимо на томе да постанемо део овог великог ланца вредности, које ће нам омогућити диверсификацију извора и већу сигурност снабдевања. Изградњa гасне интерконекције у правцу ка Србији биће завршена на јесен, а прве испоруке гаса очекујемо почетком 2024, што зависи и од брзине комерцијалних преговора свих укључених страна. Надамо се да ћемо и ту имати максималну ефикасност како би што пре гас из Азербејџана могао да потекне у правцу Србије", рекла је Ђедовићева.

Министарка је нагласила да Србија и Азербејџан имају све боље билатералне односе, пре свега, захваљујући добрим односима председника две земље, Александра Вучића и Илхама Алијева, а важан израз тих односа је управо сарадња у области енергетике.

"Током посете Бакуу разговараћемо са нашим партнерима из Азербејџана и о количинама и цени гаса које бисмо добијали новом гасном интерконекцијом, о потенцијалној изградњи гасних електрана, као и о могућностима за обезбеђивање додатних количина електричне енергије из Азербејџана, на чему раде и друге земље у ЕУ", навела је она.

У излагању на министарском састанку Саветодавног већа Јужног гасног коридора у Азербејџану Ђедовићева је рекла да је Азербејџански гас већ препознат као део решења за диверзификацију извора снабдевања у гасом Европи, а да захваљујући новим гасним интереконекцијама постаје и део решења за већу енергетску безбедност Републике Србије, али и региона.

"Изградња гасних интерконекција и боље повезивање са суседима отвара простор да Србија унапреди не само своју енергетску безбедност, већ да буде и транзитна земља преко које ће азербејџански гас стизати и до других земаља у региону и ЕУ", рекла је Ђедовићева.

Ђедовићева са Попескуом о сарадњи у области енергетике

Министарка Ђедовић је у Бакуу имала и билатерални састанак са министром енергетике Румуније Вирџилом Попескуом, са којим је разговарала о билатералној сарадњи у области енергетике, укључујући сарадњу у вези са ХЕ Ђердап и потенцијалним пројектима, развоју преносних система и могућностима за повезивање гасним интерконекцијама.

Саветодавно веће Јужног гасног коридора окупља министре и представнике ресорних министарстава из земаља које су повезане гасоводима који повезују Европу и Каспијски регион, високе представнике Европске уније, али и представнике других држава које су заинтересоване за учешће у овом механизму сарадње.

Главне теме о којима се разговара на овогодишњем састанку су диверсификација снабдевања гасом и зелена енергија.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво