Гасни интерконектор са Бугарском – Србија ће моћи да снабдева и друге земље Западног Балкана

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је почетку изградње гасног интерконектора између Србије и Бугарске на бугарској територији у Kостинброду у близини Софије. Председника Вучића дочекао је бугарски председник Румен Радев. Вучић је рекао да је то важан европски пројекат и да ће Србија моћи да снабдева и друге земље на Западном Балкану.

Председник Александар Вучић изјавио је да ће изградњом гасног интерконектора Србија значајно диверзификовати гасне изворе, и да ћемо моћи да увозимо више ЛНГ-а.

"Можемо чак и данас кроз Турски ток. Ми трошимо све више гаса. Србија се, за разлику од једног значајног дела Европе, реиндустријализује", казао је Вучић.

Према његовим речима, кроз гасовод ће моћи да прође у правцу Србије 1,8 милијарди кубних метара гаса на годишњем нивоу, али је он двосмеран, и из Србије ће моћи да иде 150 милиона кубних метара гаса годишње. Србија ће, додаје, касније и морати да повећава капацитете.

"Ово је важан европски пројекат јер ћемо моћи да снабдевамо и друге земље на Западном Балкану, где ћемо ми за њих бити транзитна земља као што је Бугарска за нас. Бугарска је врло поуздана земља и у овим тешким условима ни један једини дан нисмо имали проблема са Бугарском", казао је Вучић.

Вучић је рекао да је то велика инвестиција.

"ЕУ је поклонила 49 милиона евра. Добијамо и 25 милиона у финансирању од ЕИБ, што су убедљиво најповољније позајмице и из буџета финансирамо неких готово 19 милиона. Нама тај пројекат значи запошљавање наших радника и омогућава нам да имамо више енергетских извора и увезује нас са Европом, светом, са Грчком, Турском, касније са Тапом и Танапом са азербејџанским гасом. Важна ствар за Србију", напомиње Вучић.

Истиче да много тога мора још да се уради да би Србија били важна транзитна рута.

"Урадили смо једну важну ствар – гасоводе. Нисмо имали ништа, само преко Берегова до Панчева, централна Србија није имала гасовод. Кад погледате, Црна Гора нема гасовод. Неке земље га имају на ограниченој територији. Ми сада имамо централни гасовод од 402 километра дужине, много смо новца потрошили на то, скоро милијарду и по. То је важно за БДП, али то нам је помогло да имамо и довољно струје ове зиме", навео је Вучић.

Истиче да је цена међу најнижим у Европи и за гас и за струју.

"Успели смо да прођемо неоштећени, то није било лако издржати. Нама ће остати попуњен, када се заврши 31. марта зимска сезона, Банатски двор са 286 милиона кубних метара гаса и остаће нам између 180 и 200 милиона кубних метара гаса које смо оставили у Мађарској у нашим складиштима. Још ћемо морати да допунимо капацитете за зиму", навео је Вучић.

Вучића на градилишту дочекао Радев 

Вучића је на градилишту дочекао председник Бугарске Румен Радев и они су започели билатерални састанак са делегацијама. Присутан је и шеф делегације ЕУ у Србије Емануеле Жиофре.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је данас важан дан за Србију, Бугарску и цео регион указујући да се наставља повезивање две државе, два народа и економије две земље.

Вучић је на Инстаграм налогу поставио фотографију са састанка са председником Републике Бугарске Руменом Радевом и захвалио му на труду да заједно изграде бољу будућност и најбоље могуће односе.

Гасни интерконектор ће бити у пуној синергији са ЛНГ терминалом у Александрополису и биће веза за Јужни гасни коридор и обезбедиће алтернативно гасно снабдевање из Kаспијског региона.

Радев: Бугарска поуздана транзитна земља, увек извозила гас у Србију

Председник Бугарске Румен Радев изјавио је да се Бугарска показала као поуздана транзитна земља и да је и у најгорој ситуацији, када је остала без руског гаса, без проблема наставила да извози гориво у Србију.

"Наша земља је и трећи највећи нето извозник електричне енергије у Европи", рекао је Радев.

Према његовим речима, гасни интерконектор није само инфраструктурни пројекат, већ и симбол потенцијала целог региона за будућност.

"Интерконектор је залог за будућност, али и израз воље наших земаља не само да граде билатералне односе, то је и паневропска будућност заснована на солидарности и иновативним технологијама. То је пример како наша одржива сарадња са ЕК води до обостране користи не само за наше земље. То је пример успешне имплементације европске стратегије за приступачну енергију. Овај интерконектор је успех и за Бугарску, јер добијамо приступ проширеним тржиштима", истакао је он.

Министар енергетике Росен Христов рекао је да Бугарска прихвата своју одговорност да буде гарант безбедности у региону.

"Овај интерконектор нам даје прилику да извучемо корист из остатка мреже земље, гарантујући најниже могуће цене не само за Бугарску већ и за регион", истакао је Христов.

Укупна вредност интерконектора 85,5 милиона евра 

Гасовод је капацитета 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње и представља пројекат од заједничког интереса за ЕУ.

Скупу поводом почетка радова на изградњи гасовода присуствују и министри енергетике обе земље, Росен Христов и Дубравка Ђедовић, као и извршни директор "Булгартрансгаса" Владимир Малинов и "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Укупна вредност гасног интерконектора Ниш–Димитровград–Бугарска, према процени Европске инвестиционе банке, износи 85,5 милиона евра, од којих ЕИБ у виду кредита обезбеђује 25 милиона евра, 49,6 милиона је бесповратно суфинансирање ЕУ из ИПА фондова, док ће се остатак трошкова покривати из буџета Србије и сопствених средстава ЈП "Србијагас". Главни извођач радова је "Главболгарстрој".

Гасна интерконекција између Србије и Бугарске биће, како је најављено, спремна за оперативни рад половином ове године.

Радови укључују изградњу двосмерног магистралног гасног интерконектора МГ10 Ниш–Димитровград на територији Србије, између система природног гаса Србије и Бугарске, као и градњу четири мерно-регулационе станице и пратећих објеката.

Споразум о изградњи гасовода Ниш–Димитровград потписан је још 2010. године, а радови на изградњи гасног конектора у Србији почели су у фебруару 2022. године.

У октобру отворен гасни интерконектор између Бугарске и Грчке

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у октобру прошле године отварању гасног интерконектора између Бугарске и Грчке у Софији и тада је изјавио да је Србија започела на својој територији градњу гасног интерконектора са Бугарском и да ће две земље тај пројекат завршити за годину дана. 

Бугарска ће, захваљујући гасном интерконектору са Грчком, добијати природни гас из Азербејџана и ЛНГ (течни) гас преко луке на северу Грчке.

ЛНГ терминал у Александрополису на северу Грчке би, како је тада најављено, требало да буде готов до краја ове године.

Гасни интерконектор ће бити у пуној синергији са ЛНГ терминалом у Александрополису и биће веза за Јужни гасни коридор и обезбедиће алтернативно гасно снабдевање из Kаспијског региона.

Председник Азербејџана Илхам Алијев тада је рекао да ће та земља у 2022. повећати извоз на више од 22 милијарде кубних метара и да ће 11,5 милијарди отићи европским потрошачима. 

"У јулу смо потписали меморандум о разумевању са ЕK и то је један веома важан документ на основу којег планирамо да до 2027. године удвостручимо слање природног гаса Европи", рекао је Алијев.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво