Читај ми!

Тржиште енергената експлодирало, цена нафте поново близу 100 долара – како се спрема НИС

Рат у Украјини, све оштрије политичке тензије између Брисела и Москве, али и временске неприлике, уздрмали су ових дана берзе свих енергната: цена гаса скочила је чак на 3.300 долара, мегават-сат струје премашује и 600 евра, угаљ је 420 евра, а после више од месец дана цена нафте поново је близу 100 долара. Од августа на снази је забрана увоза руског угља, а крајем године уследиће и ембарго Европске уније на увоз руске нафте – што погађа и нашу земљу.

НИС који је у већинском руском власништву, нафту допрема јадранским нафтоводом – Јанафом који повезује панчевачку рафинерију са хрватским нафтним терминалима на острву Крк.

Како би ублажили поремећаје у снабдевању, у Влади кажу НИС се већ два месеца спрема за ембарго који Брисел уводи на руску нафту.

"Ни до сада они нису у потпуности користили руску нафту – користили су 50 посто руску нафту, 30 посто ирачку нафту, 20 посто српску нафту. Од 1. новембра мораће потпуно да се пребаце на све друге врсте нафте које ће куповати на берзи", каже Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Снабдевање европског тржишта нафтом од јуче отежава и смањен извоз нафте из Казахстана због квара на црноморском терминалу.

Конзорцијум Каспијског нафтовода саопштава да ће поправка трајати најмање месец дана. Због ниског водостаја, и довоз деривата баржама у читавој Европи и код нас је отежан. А железнички транспорт и транспорт цистернама знатно су скупљи.

Војислав Вулетић, из Удружења за гас Србије, рекао је да је то доста компликовано, цистерне су мале запремине којима може да се допреми нафта.

"Најквалитетнији деривати или нафта могу да иду баржама. Дакле, ако буде Дунав, не овакав какав је, сада са ниским водостајем, надамо се, киша је почела, да ће водостај да се повећа. Мислим да је нафтоводом најквалитетнији доток нафте до рафинерије у Панчеву", каже Вулетић.

Саобраћај Дунавом кроз нашу земљу, уз предузете мере, за сада функционише без сметњи. Надлежни кажу да проблема ипак има, јер је на току кроз Бугарску обустављена пловидба.

Заробљено је више од милион тона угља из бугарских рудника који је Србија купила за наше термоелектране.

Вељко Ковачевић, помоћник министра грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, рекао је да је низводно од Србије, на сектору Белане, пре три недеље дошло до потпуне обуставе пловидбе.

"Румунска механизација је изашла на терен како би одређени ниво пловности створили у Беланама. Тренутно преговарамо и ми са Бугарима, да и ми спустимо помоћ и спустимо део механизације, пошто нису само Белане, појављују се још два критична сектора где може да дође до потпуне обуставе пловидбе. Све то утиче на нашу економију", каже Ковачевић.

Берзански стручњаци поручују: енергетска тржишта су непредвидива и колебљива а забрињавајуће је што индекси цена енергената указују на даљи раст.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво