Читај ми!

Други дан Копаоник бизнис форума: Могу ли се таленти задржати у Србији

Једна од тема другог дана Копаоник бизнис форума била је и битка за таленте. Планета Земља је ту да нас све прими, а границе нису толико више битне, поручује Дарко Мандић, који у Сан Франциску води успешну компанију за производњу здраве хране.

Учесници 29. Бизнис Форума на Копаонику, који је ове године у знаку одрживог развоја, настављају рад.

Другог дана дискутује се о енергетској и зеленој транзицији, агенди повезивања Западног Балкана, питањима одрживе пољопривреде, дигитализацији јавних услуга, заштити животне средине као приоритету и прихватању вештачке интелигенције.

После обраћања специјалног госта форума Карлоса Алвареса Переире, потпредседника Римског клуба који је говорио о свету после ковида 19 и променама наших образаца понашања, уследиле су дискусије о инфраструктури, повезивању Западног Балкана и одрживости енергетске политике у Србији.

Топлица Спасојевић из Савеза економиста Србије подсетћа да је енергија основа за све остале цене, као и основа за инфлацију.

"Пре свега се надам да ће рат у Украјини да се заустави у догледно време и да почнемо полако да се стабилизујемо. Јер енергија је основа за све остале цене и основа за инфлацију. Ако се настави овим темпом да се дижу цене, неће ништа бити од онога што смо јуче чули на Форуму - и од представника ММФ-а, и од гувернерке, да ће од јуна месеца бити на 2,2, 2,3 одсто. Ако се настави ова ситуација, то ће бити 10 или 15 одсто", рекао је Спасојевић.

Границе нису битне 

"Битка за таленте - ко је победник?" назив је панела који је подсетио на још један велики проблем - одлазак школованих младих људи из земље у потрази за послом или каријером.

У дискусији су учествовали привредници из иновативних ИТ компанија, професори факултета, као и двоје наших младих људи који су направили велике каријере у свету: Јелена Здравковић, декан факултета за компјутерски системе у Стокхолму и Дарко Мандић, који у Сан Франциску води успешну компанију за производњу здраве хране.

"Мој превасходни разлог одласка у Сан Франциско био је да будем тамо где је најновија технологија и где је приступ капиталу. Не постоји ништа што би у Србији било другачије да бих ја остао јер ја сам ипак желео за себе да будем тамо где је индустрија и где је будућност моје индустрије. Али увек се радо враћам у Србију и знање које сам добио тамо да поделим са људима који су овде јер једноставно увек желим да подржим заједницу и земљу из које сам дошао, а знате како, планета Земља је ту да нас све прими, а границе нису толико више битне", каже Дарко Мандић, директор и суоснивач компаније "МелиБио".

Талент парадокс 

О томе шта је талент парадокс и може ли он да нам помогне да задржимо младе у земљи, за РТС је говорила Јелисавета Лазаревић, асистент на ФЕФА факултету.

Талент парадокс значи да са једне стране имамо једну од највиших стопа незапослености међу младима, а са друге стране компаније се стално жале како заправо не могу да нађу људе који су им потребни.

"С обзиром на то да данас живимо у више него икад том 'human centrics' свету, све је фокусирано на људе и на таленте који су потребни јер је привреда базирана на иновацијама и на бази нових технологија, ја мислим да ће млади овде да имају прилику да раде на квалитетним радним местима и да ће имати разлога да остану", каже Лазаревићева.

Наводи да тај акумулирани капитал који су стекли током образовања може да расте само ако га они преносе овде на будуће генерације. Уколико то не буду радили, онда смо у проблему, рекла је Јелисавета Лазаревић.

До краја дана биће одржано 14 панела, неколико кзн а покренуће се и актуелна питања коорпоративне друштвене одговорности, снажног лидерства и филантропије.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво