Читај ми!

Стрме стазе на Копаонику – како српска економија савладава изазове

Бизнис форум на Копаонику окупио је хиљаду учесника: економиста, финансијских стручњака, привредника и банкара из земље и региона. Централна тема је "Србија 2030, агенда одрживог развоја" која подразумева економски раст, смањење сиромаштва и заштиту животне средине.

Изазови пред светском и домаћом економијом су баш као и изазови за најбоље скијаше на најстрмијим стазама на Копаонику.

Општи утисак је да смо за корону били спремни, а да нову глобалну кризу дочекујемо са неизвесношћу.

"Наравно да ће бити отежан пласман наших производа у Украјину и Русију и отежан доток онога што увозимо – то су кокс, метали, енергенти. Генерално су покидани ланци снабдевања у целом свету као последица пандемије, а ово никако не доприноси да се ти ланци снабдевања поново повежу", рекао је Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије.

Фискални савет очекује ребаланс буџета.

"Оно што иде у текућу потрошњу да се драстично смањи, а оно што би морало да се задржи то је обим државних инвестиција, али у продуктивне секторе путеве, железницу, здравство, школство", каже Павле Петровић, председник Фискалног савета.

Гувернерка Народне банке Србије истакла је да су енергетске и робне резерве креиране на време.

"Сачувана стабилност девизног курса, динара према евру уз промене тек на другој децимали значајно је допринела нашем укупном резултату. Истовремено, сачуване су и за 3,1 милијарду евра увећане девизне резерве које су биле и остају један од стубова стабилности за наредни период", каже Јоргованка Табаковић.

У време кризе дуг расте много брже, истакао је шеф мисије ММФ-а у Србији Јан Кес Мартејн.

"Треба обратити пажњу и увести нова фискална правила. Морамо имати на уму да је Србија земља још увек ван Европске уније и нема осигуран пласман", каже Јан Кес Мартејн.

И док скијаши уживају у преко метар снега на Копаонику економски и финансијски стручњаци осим о кризи и макроекономским показатељима, током бизнис форума дискутују и о борби за таленте, индустрији 4.0, изазовима дигиталне трансформације, значају регионалне сарадње за одрживи раст и развој и заштити животне средине. 

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи