Читај ми!

Чадеж: Преко новосадске луке роба из Србије и региона у свет

Компаније из Србије, региона али и ЕУ, захваљујући новом концепту водног транспорта преко луке Нови Сад и Констанце до Џабел Алија у Дубаију моћи ће да снабдевају својим производима цео свет, најавио је у Дубаиjу Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије после састанка са председником компаније "DP World" Султаном Ахмедом бин Сулајемом, у чијем је власништву новосадска лука.

"Захваљујући `DP World`, Србија постаје део светске логистичке мапе и једног новог концепта који до сада нисмо имали у Источној и Централној Европи, а то је да ћемо кроз повезаност новосадске луке, преко Констанце имати фантастичну везу са светом", најавио је Марко Чадеж.

Навео је да ће српске компаније, фирме из целог региона, али и Мађарске, Румуније и Бугарске моћи да користе ту много ефикаснију,  бржу и ценовно конкурентнију руту у односу на остале, саопштила је ПКС.

Чадеж је захвалио Влади Србије, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, председнику и премијерки Србије, који су имали визију да почну тај пројекат да Србију, како је рекао, вратимо не само на Дунав, на реке, већ и да снабдевамо нашим производима читав свет.

"Србија је важна земља која са УАЕ има добре економске односе захваљујући лидерима две земље, одлично је позиционирана, јер има реке и схватили смо важност луке Нови Сад за развој интермодалног транспорта, као и да је повежемо са нашом луком у Констанци. Вековима су реке биле важне за транспорт робе и трговину. Овим ћемо оживети те трговинске путеве. Ово је само почетак", поручио је Ахмед Бин Сулајем.

Очекује да ће повезивање железнице, транспорта реком и повезивање са морским лукама значајно допринети уштеди трошкова и развоју пословања и конкурентности компанија...

Повезивање са луком Констанца

"То је оно што наши клијенти траже. `DP World`  је присутан у многим лукама Европе, али и у Африци, Америци на Блиском и Далеком Истоку. То нам даје велике могућности сарадње, као и да Србију укључимо у наше логистичке руте, а повезивање са луком Констанца ће то омогућити", додао је Сулајем.

Тренутно већина компанија послује са УАЕ преко луке Ријека док би транспорт преко лука Нови Сад и Констанца био повољнији.

Састанку је присуствовао и Вељко Ковачевић, помоћник министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

Саговорници су сагласни да ће унапређење лучког саобраћаја преко луке Нови Сад позитивно утицати на извоз и пословање како компанија из Србије и региона Западног Балкана тако и земаља ЕУ, наводи се у саопштењу.

Велика улагања у региону Западног Балкана

Како је истакнуто, у региону Западног Балкана очекују се велика улагања у пољопривреду и производњу хране, хемијску индустрију, електронику, аутомобилску индустрију, раст производње и извоза, а све то мора бити праћено сигурним, одрживим и поузданим транспортом.

Коришћењем луке Џабел Али као логистичке платформе и хаба за наше компаније, као и фирме региона знатно би допринело јачању пословних веза и повећању извоза и трговинске размене са УАЕ, са другим земљама Блиског Истока, индијског потконтинента, субсахарске Африке, саопштила је ПКС.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво