Читај ми!

Вакцине "погурале" нафтне берзе, црно злато поскупљује упркос прогнозама

Потрошња нафте забележила је због пандемије највећи глобални пад од 1980, а опоравак се очекује тек за две године. Иако Међународна агенција за енергетику смањује овогодишње прогнозе, од почетка године цене сирове нафте расту – ове седмице барел је премашио 58 долара. Расту и цене деривата на нашим пумпама.

Ковид 19 је закључао државе, па су и земље извознице нафте, чланице ОПЕК-а са Русијом и додатно ограничиле производњу. Појава вакцина и нада у опоравак привреде током јануара погурала је и нафтне берзе.

Прогнозе иду од тога да би већ у јуну барел могао да премаши 65 долара, до оцена да је то пролазни психолошки раст.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић објашњава да се, када се зна да су земље ОПЕК-а постигле споразум о смањењу количина, онда у глави људи усели очекивање да нафте неће бити довољно.

"Онда код неких нервозних ствара климу да они поручују веће количине нафте, за не дај Боже, и онда то све за последицу има раст", додаје Савић.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић очекује да ће већ крајем првог квартала земље ОПЕК-а повећати своју производњу и тиме уравнотежити однос између понуде и потражње, тако да неће доћи до неког драстичнијег повећања цене сирове нафте.

Колико пумпе у Србији прате светско тржиште

Светско тржиште креира и цене на пумпама у Србији, јер се две трећине нафте увози.

Неоспорно је и да цене деривата оптерећују државна, пре свега акцизна захватања, па Србија са ценом дизела тренутно предњачи у окружењу, а и са ценом бензина је при врху лествице.

Ипак, опште је мишљење да српске пумпе не прате увек берзанска кретања црног злата.

"Имамо увек нека објашњења која ја до краја никако не разумем - у смислу када се нафта набави, набави се по некој цени, а када појефтини, па грађани очекују да је цена нафте појефтинила, па се то не деси, јер су то неке раније количине. А када се обрнуто деси они то брже боље повећају", указује Савић.

Цена нафте почела да расте још прошле године 

Мићовић наводи да је цена сирове нафте почела да расте још прошле године, крајем новембра и скоро месец дана та виша цена није се одразила на цену горива у Србији, али сада, уназад месец дана се одражава.

Оцењује да је то нормално, зато што се Србија не може изоловати од светских кретања.

"И та цена је повећала трошкове нафтних компанија и самим тим мора да се повећа и цена горива. Ја мислим да су возачи навикли на сталне промене цене, па и на снижења, које је прошле године у једном тренутку било 30 динара по литри", подсећа Мићовић.

"Мали пад потрошње горива у Србији"

Анализе показују да је прошле године због пандемије Србија забележила мали пад потрошње горива – само шест одсто.

Охрабрује што су исти ниво потрошње задржале пољопривреда и инфраструктура. А затварање граница у окружењу значајно је сузбило и сиво нафтно тржиште.

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије