Читај ми!

Рекорди на Продуктној берзи - огромна потражња за житарицама, цене значајно расту

Протекле недеље је забележен дупли рекорд на Продуктној берзи у Новом Саду - рекордно висок недељни раст цена од 10 одсто за кукуруз и пшеницу, као и рекордно висок промет. Директор Продуктне берзе у Новом Саду Милош Јањић каже за РТС да томе доприноси велика потражња из света.

Директор Продуктне берзе у Новом Саду Милош Јањић каже да је овогодишњи род изнад просека.

"Добро је што смо ухватили ове године ту ситуацију у свету где долази до раста цена, а ми у исто време имамо робе, тако да можемо да капитализујемо рад и продамо робу у извоз", истиче Јањић.

Каже да је потражња значајно већа у односу на понуду, а пре свега потражња из света, па је у октобру забележен највећи промет у последњих неколико година, уз значајно веће цене од прошлогодишњих. У односу на цену у истој недељи пре годину дана, цена кукуруза је већа за чак 36 процената.

"Последња цена кукуруза је 19 динара и 20 пара без ПДВ-а, пшенице 22 динара и 50 пара и соје 46 динара. Када упоредимо са претходном годином, кукуруз је био 14 динара и 10 пара, пшеница 17 динара и 60 пара и соја негде око 36 динара и 20 пара", наводи Јањић.

Наглашава да је тешко било прогнозирати да ће бити овакав тренд и да ће кретање потражње у свету већ у овом периоду довести до скока цена.

"Углавном долази до великог раста када је несташица робе, али ми ове године имамо супротну ситуацију, где је дошло до пораста потражње из света. Регион је нешто мање произвео, али опет робе има довољно", каже Јањић.

"Ко год прода робу, неће лоше проћи"

Милош Јањић сматра да је цена добра у овом тренутку и да свако ко прода робу неће лоше проћи. Каже да је јако тешко прогнозирати како ће се даље кретати.

"Ако упоредимо са 2010. годином, цена је тада наставила да расте. У четвртак и петак су цене стале, а тешко је рећи да ли ће ове недеље наставити да расту. Ни највећи светски експерти нису ово прогнозирали", каже Јањић.

Саветује да увек треба направити дисперзију у начину продаје робе.

"Увек један део треба термински продати, један део у жетви, а један део треба оставити. Не треба ни све оставити, а ни све тренутно продавати. Увек ће се на једном више, на једном мање зарадити, али поента целе приче је да се на крају године буде позитиван", објашњава Јањић.

Каже да је потражња код нас бележила скок на почетку епидемије коронавируса, а да се касније смирила.

"Сада видимо да је опет потражња у свету већа и неке државе су раније изашле на тржиште, поновиле своју потражњу и самим тим и психолошки довеле до раста цена", истиче Јањић.

Наглашава да Србија има довољно капацитета и за себе и за извоз, па ће остати значајан играч у региону.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво