ММФ предлаже формуле за поскупљење струје и раст пензија

Влада Србије до краја месеца, заједно са Светском банком, мора да заврши анализу да ли ће, када и колико струја поскупети. Тако се бар наводи у извештају који је Међунaродни монетарни фонд објавио на свом сајту. Осим о цени струје, ММФ је дао и предлог о усклађивању раста пензија. У следећу контролу делегација из Вашингтона стиже за месец дана.

У Влади Србије још се праве рачунице, али за ММФ нема дилеме - струја у Србији требало би ове године да поскупи најмање онолико колико је порасла инфлација. То је нешто више од два одсто.

Сарадник Економског института Иван Николић подсећа да је цена струје за домаћинства у Србији јефтинија него у окружењу, пре свега него у земљама ЕУ.

"Али, с друге стране су и примања, односно стандард становништва врло ниски, па кад упоредимо та два сегмента долазимо до овог социјалног аргумента, који је јак и са којим наступа Влада", истиче Николић.

Незванично, Фонд инсистира да се усвоји формула по којој ће се поскупљење струје трајно везати за инфлацију. Као и да се одреди тачан датум у години када нови ценовник ступа на снагу.

У преговорима српски званичници напомињу да струје јесте јефтина, али у буџету сваког домаћинства на њу се издаваја више од пет одсто, што је европски рекорд.

За стручњаке, ту настаје врзино коло.

"Дата цена електричне енергије ствара један вид подстицаја домаћинствима да се у већој мери ослањају на струју у смислу потреба за грејањем, топлом водом", напомиње професор Економског факултета Саша Ранђеловић.

Раст плата и инфлација део формуле

Када је о формулама реч, извештај ММФ-а открива како ће се повећавати пензије.

На 50 одсто инфлације додаваће се 50 одсто раста зарада. То значи да ће, ако цене у једној години, на пример, порасту за два, а плате за шест, пензионери моћи да се надају повећању од четири одсто.

"То је формула која је постојала и раније. Од ње се одустало само у оном тренутку када смо редуковали пензије како бисмо испунили фискалне критерујуме, уравнотежили сва иступања која смо имали у јавним финансијама. Како је то сада завршено, враћамо се на формулу коју смо имали - пола се усклађујемо са растом потрошачких цена, пола са растом номиналних зарада", објашњава Иван Николић.

Наводи се и да ће примена такозване швајцарске формуле почети у првој половини следеће године.

Остало је још да се тачно прецизира ког датума у години пензионери могу да се надају повишици. Пре кризе 2008. пензије су се, на пример, повећавале два пута годишње: у априлу и октобру.

"Готово све европске земље имају неку врсту правила, стриктно дефинисано како ће се пензије сваке године повећавати", каже професор Ранђеловић.

Из ММФ-овог извештаја се види се и то да је Србија земља у коју страни инвеститори радо долазе, али и да становништво све чешће одлази.

Зато по први пут у свом извештају ММФ сугерише влади да донесе пакет мера којим ће зауставити одлив мозгова.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво