Отворен реконструисани тунел "Шарган"

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић изјавио да ће Србија кроз инфраструктурне пројекте показати како се бори против рецесије. Приликом пуштања у саобраћај реконструисаног тунела "Шарган", министар је поручио да ће таквих пројеката бити још више.

Пустивши у саобраћај реконструисани тунел "Шарган", на магистарлном путу Ужице - Вишеград, на деоници Кремна - Мокра гора на Златибору, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић је изразио уверење да ће таквих пројеката у наредној години бити још више, "јер је то наша борба и одговор рецесији".

Мркоњић је честитао нашим грађевинарима који су објекат завршили у рекордном времену и који су показали да могу да раде и најсложеније пројекте, не само у Србији, већ и у свету.

"Влада Србије је створила услове и оквире да у наредне четири године имате посао, а то значи, не само на пројекту Коридура 10, већ и на пројектима београдског метроа, као и ван граница наше земље", поручио је Мркоњић градитељима.

Према речима Мркоњића, Влада Србије је изнашла могућности да измири дуг домаћим путарима, који износи 20 милијарди динара.

Министар за инфраструктуру верује да ће Влада Србије постићи договор са концесионарима "Алпина Пор" око изградње ауто-пута Хоргош-Пожега и да неће бити потребе да се укључи међународна арбитража.

Најдужи тунел 

Тунел "Шарган" са 767 метара је један од 78 тунела на путевима Србије. Реконструкција најдужег тунела трајала је две и по године и у њу је уложено 967 милиона динара.

Изграђен је 1970. године и од тада до момента почетка санације, услед неповољног деловања процедних вода и мраза, на подгради и коловозу, настала су бројна оштећења.

Због тога га је инвеститор "Путеви Србије" затворио за саобраћај и дао налог за рехабилитацију обилазнице око планине Шарган и израду пројекта санације тунела.

Радови на санацији почели су јула 2006. године. Међутим, током радова дошло је до опасног зарушења, стварања комина у калути тунела, па је постојала опасност од урушавања. Санација зарушног дела тунела захтевала је израду потпуно новог пројекта.

Тако је, први пут у Србији, употребљена технологија израде цевног штита, која се примењује при проласку кроз најлошије материјале у најлошсијим условима ископа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво