Вучић најавио улагање у "Колубару", значајније повећање плата и пензија

Премијер Александар Вучић обишао је Рударски басен Колубара, Поље Д у Медошевцу, где је разговарао са радницима и пожелео им срећан Празник рада, уз захвалност што су, како је рекао, увек били ту за своју државу. Повећање плата и пензија биће значајније него до сада, у ствари највеће до сада, најавио је Вучић и поручио да ће идуће године бити још веће.

Ове године 250 милиона евра биће уложено у "Колубару" и то ће бити највећа инвестиција у Србији, изјавио је премијер Александар Вучић, након обиласка поља Д у "Колубари".

Премијер је обишао басен "Колубара", Поље Д у Медошевцу, где је разговарао са радницима и пожелео им срећан 1. мај, уз захвалност што су, како је рекао, увек били ту за своју државу.

"Хвала вам, када год је било тешко били сте ту за своју државу", рекао је Вучић који је у "Колубару" дошао са министрима енергетике, рада и привреде, Александром Антићем, Александром Вулином и Гораном Кнежевићем, као и вршиоцем дужности директора ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Вучић је навео да се данас разговарало о томе како да се убрзају процедуре око јавних набавки, али и о регулисању статуса радника који су на привремено-повременим пословима.

"Оно што је за раднике важно договорили смо се за убрзане јавне набавке, да не би синдикат морао да плаћа зупце за глодаре као што је плаћао до сада, и остало да бисте могли производњу да настављате. Договорили смо се да радници који раде на привременим пословима добију сталан посао а не да нам се догађа да људи гину обављајући најтежи посао раде на ПП уговоре. Ти радници морају да буду радници у производњи а не адмистративни", истакао је Вучић. 

Премијер и изабрани председник Србије је радницима пренео да се разговара и о заштити на раду, и набавци боље опреме.

Олакшаћемо и јавне набавке у наредних сто дана, што је важно за раднике, рекао је Вучић, а важно је и због замерки које смо имали ЕПС-у и Министарству, јер желимо да се подигне ниво прозивидње струје, али и угља.

"Намера је да производња угља пређе 28 милиона тона, да стигнемо производњу из 2016. године", поручио је премијер.

Према његовим речима, да би годишњи раст БДП био три одсто, у наредна три квартала мора бити 3,7 одсто.

Вучић је пренео да је са синдикатом било речи и о томе да радници на привремено повременим пословима добију стални радни однос.

Добро је, каже, што је незапосленост пала на 13 процаната, а циљ је да за две године падне и испод 10 одсто, односно испод просека земаља ЕУ.

Премијер је подсетио да је са радницима био и када је уклањана вода са копа "Тамнава" и данас, на празник, и да води рачуна о њиховим интересима и портребама, у складу са могућностима.

Размишља се, на пример, о даљем повећању миноималне цене рада, која је, подсетио је, са 121 повећана на 130 динара по сату рада, а намера је да се још повећа, али мора да се разговара и са послодавцима, на Социјално-економском савету.

"Следи повећање плата и пензија, највеће до сада"

Повећање плата и пензија биће значајније него до сада, у ствари највеће до сада, најавио је премијер Вучић, и поручио да ће идуће године бити још веће.

"Из нашег угла велико, из угла народа никад довољно, али највеће до сада", рекао је Вучић. Он је рекао да је у марту просечна плата у Србији била 391 евро, а да пре краја године треба да буде 430 до 440 евра.

Одговарајући на питање новинара о суфициту у буџету и могућностима за повећање плата и пензија у вези с тим, премијер је рекао да ће то бити више него до сада. 

За то постоје бројни разлози, пре свега то што смо штедели, зарадили, што су људи били стрпљиви и трпељиви, а бројке о суфициту то недвосмислено потврђују, рекао је Вучић. 

Ти су подаци бољи него они које је претходни пут саопштио, а тај је новац уштеђен и народ ће, поручио је премијер, од тога полако почети да има користи.  

Наравно, приметио је Вучић, добијаће само оно што је зарадио, јер ништа не може да падне с неба.

Премијер Србије рекао је да је суфицит у прва четири месеца ове године износио 10,7 милијарди динара, уместо, предвиђеног дефицита од 53,5 милијарди који је био договорен са ММФ-ом.

Вучић је указао да ће то омогућити да се ове године свакако повећају плате и пензије и да ће то бити највеће повећање до сада.

Премијер је рекао да је раније изјавио да је суфицит на крају априла износиио 9,8 милијарди динара, али да су у петак , после 18 часова стигле још неке уплате и да је укупан суфицит 10,7 милијарди динара.

"Тако да имамо боље резултате за 64,2 милијарде или за око 520 милиона евра, од онога што смо прихватили у скупштини а што је поздравио и ММФ који је учествовао у прављењу буџета", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је председник синдиката ЕПС-а Милан Ђорђевић Ђокин у праву када каже да је он (Вучић) тежак преговарач, зато што увек тражи што више за државу, али и за раднике.

"Нема повећања цене струје"

Премијер Вучић изјавио је да неће бити повећања цене електричне енергије и да се о томе уопште није ни разговарало. 

Вучић је одговарајући на питања новинара након обиласка рударског басена Колубара казао да јесте истакао потребу повећања производња електричне енергије и да је то задатак пред ЕПС-ом али и подвукао да није било разговора о неком повећању цене струје. 

"Да нам се то не би на крају године видело у расту бруто домаћег производа. Ми ове године морамо да имамо три посто како знамо и умемо", рекао је Вучић.

У том смислу Вучић је додао да има ствари које нису добре у раду ЕПС-а али и подвукао да то јавно предузеће има 440 милиона евра на рачуну, или 55 милијарди динара.

Вучић је упитао да ли неко памти да је ЕПС икада имао толико новца и додао да и Петрохемија има 60 милиона евра на рачуну што је довољно за стабилност и у случају да наиђу нека "тешка времена", односно велики скокови цена енергената.  

Милан Ђорђевић, председник Синдиката ЕПС-а, изразио је задовољство данашњим разговорима са премијером Александром Вучићем и руководством "Колубаре", посебно чињеницом што је премијер уважио њихове захтеве.

Додао је сматра да је Вучић "незгодан преговарач" истичући да би "мислио да (Вучић) пуца на његову фотељу да нису били скоро избори".

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво