Органско млеко из Чуруга

Фарма у Чуругу има око хиљаду крава које у просеку годишње дају седам хиљада литара млека. Хране их производима органског порекла. Ускоро ће се на тој фарми дневно производити 18 тона млека органског порекла. Међутим, потребне су велике хигијенске мере.

Ускоро ће се на фарми у Чуругу дневно производити 18 тона млека органског порекла, што је и за европске прилике велика количина. Контролори свакодневно надгледају раднике у предузећу "Будућност", који на две хиљаде хектара производе храну за краве без минералног ђубрива и средстава за заштиту биља.

На фарми у Чуругу је око хиљаду крава које у просеку годишње дају више од седам хиљада литара млека. Хране их производима органског порекла, што побољшава квалитет млека.

Фински научници су доказали да млеко које дају краве храњене на овај начин, има за трећину више омега три масних киселина, које утичу на смањење масноћа у крви. Осим исхране, важан је и начин држања животиња.

"Боравак животиња на отвореном простору на пашњацима, у испустима омогућава животињама да се боље осећају, здравствено стање им је боље поправља им се апетит", рекао је Јован Поповић из "Велвет фарм" у Чуругу.

Има мање посла и за ветеринаре. Поред траве, сена и силаже, краве хране и концентратом органског порекла. Зато је направљена фабрика за производњу тих хранива. Најближа слична налази се у Северној Аустрији. Ипак, стручњаци упозоравају на стални опрез.

Доктор Снежана Ољача са Пољопривредног факултета у Земуну каже да су потребне велике хигијенске мере.

"Компликована је производња јер је велики број животиња на малом простору ризично за болести и остале проблеме. Чешће се органска производња базира на малим фармама", каже Ољача.

Строги су прописи који се морају примењивати да би се добио сертификат, потврда о производњи органске хране. Немогућа је, рецимо, производња на њивама без тампон зоне.

"Поред тога имамо у складу са са захтевима органске производње формирање дрвореда који служе као заштитини појас за органску производњу, заштита од ветрова и као станиште за птице", каже Зоран Јакшић из "Будућности" у Чуругу.

Сетву и све друге процесе у ратарству већ две године надгледају стручњаци контролне сертификационе куће. Органско млеко у домаћим трговинама могло би да се нађе већ наредне године, када ће на овој фарми добити потврду да њихова роба има тај квалитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво