Сува шљива наша извозна шанса

Некада је Србија предњачила у производњи шљива, а сада су приноси дупло мањи од светских. Произвођачи од државе очекује помоћ у набавци система за наводњавање и пласману на инострана тржишта. Стручњаци истичу да је извоз сувих шљива наша извозна шанса.

Србија је на четвртом месту у Европи, a седмом у свету по производњи шљива. Годишње уберемо око 400.000 тона.

Последње године 19. века, први извозни посао Србије у Америку био је пласман 40.000 тона суве шљиве. Наша земља је зарадила 30 милиона долара, што је Србију тада извукло из кризе. Данас, шљивици су нам запуштени и стари, принос је дупло мањи од светског, али има и оних који припремају нове засаде.

Драган Јовановић у Блазнави надомак Тополе, под шљивом има 3,5 хектара. Задовољан је родом и пласманом али за сада не планира повећање површина.

Када се помене шљива одмах се помисли на Ваљевски крај. Тамо се убере једна петина наше производње.

Један од већих српских произвођача Ратомир Томић под шљивом има чак 15 хектара. Од државе очекује помоћ у набавци система за наводњавање и пласману на инострана тржишта.

"Најстарији засад има пет година, тако да очекујем принос од 30 килограма по стаблу", рекао је Томић.

Две трећине нашег ино-пласмана је свежа шљива, док остатак представљају веома тражена сува шљива и прерађевине. Оне заврше углавном на тржиштима арапских земаља, Скандинавије и Западне Европе.

Највећи светски произвођач шљиве је Кина. Чак половина светске производње убере се са четири милиона хектара кинеских шљивика. Највећи принос постижу Словаци, док је наш дупло мањи од светског. Ипак извоз сувих шљива и прерађевина остаје и даље наша извозна шанса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. јул 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом