Светски дан заштите озонског омотача

Светски дан заштите озонског омотача обележен је у Србији с циљем да се истакне значај очувања озонског омотача и подстакне најмлађе становништво да размишља о томе.

Широм света обележен је Светски дан заштите озонског омотача. Овом дану прикључила се и Србија са циљем да се истакне значај очувања озонског омотача и подстакне најмлађе становништво да размишља о томе.

Према речима координаторке озонске канцеларије и шефа Одсека за заштиту ваздуха у Министарству животне средине и просторног планирања Соње Ружин данашњи дан обележен је у Основној школи "Лазар Саватић" у Земуну, где је најмлађим ученицима био представљен пројекат "Ози и ја чувамо планету".

Наиме, рече је о цртаном лику како би се најмађим ученицима представило шта је озонски омотач и на који начин се чува.

Поред приредбе у оквиру које су представљене хорске групе најмлађих разреда и рецитација где су ученици те школе показали своја знања о заштити животне средине, најмлађима се обратио и државни секретар Министарства животне средине Бојан Ђурић који им је објаснио да је неопходно сваког дана водити рачуна о својој околини.

Помоћник министра просвете Зоран Костић казао је да ће пакети са наставним садржајима бити подељени за 400 школа у Србији и бити промовисани кроз предмет Чувари природе.

Светски дан заштите озонског омотача обележава се од 1994. године када је потписан Монтреалски протокол којим су предвиђене конкретне активности земаља и различити пројекти да би се заштитио тај омотач.

Озонски омотач ствара се и разграђује у хемијским реакцијама под утицајем сунчеве светлости, на 10 до 50 км удаљености од површине Земље.

Стандардна дебљина озонског омотача је око 3 милиметра, али његова дебљина значајно варира услед постојећих штетних утицаја .

Највећа озонска рупа изнад Антартика

"Озонска рупа"  први пут је примећена осамдесетих година прошлог века, а утврђено је да су узроци њеног настанка физичко- хемијски процеси, у којима атоми хлора и брома из фреона и халона разграђују молекуле озона.

Највећа озонска рупа забележена је 17. октобра 2006. године изнад Антартика и била је велика 27,4 километара квадратних. Oзон оштећују клима уређаји, спрејеви, вештачка ђубрива, чак и апарати за гашење пожара.

Према мерењима инструмената за праћење озона са Насине свемирске платформе "Аура" дебљина озонског омотача изнад Србије износила је 1. септембра 2008. године 292 Добсонове јединице, што значи да је дебљина озонског омотача била 2,92 милиметра.

Са циљем заштите озонског омотача и наша Земља ускладила је своју законску регулативу са међународним протоколима и конвенцијама.

Законом о заштити животне средине прописано поступање са супстанцама које оштећују озонски омотач, па је забрањена производња, увоз и извоз супстанци које оштећују озонски омотач, као и производа који их садрже , осим уколико се користе за посебне намене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије