Живот у ученичким домовима

Најчешће деца из мањих средина, бирајући школу, долазе у већи град и тако се одвајају од породице. У ученичким домовима, они започињу самосталан живот.

Одвајање од породице јесте важна одлука, али може да буде и тешка, када је донесе средњошколац или, чак, ученик основне школе.

Није реткост да деца из мањих средина, бирајући школу, долазе у већи град. У ученичким домовима, они започињу самосталан живот.

Иако се много младих све касније осамостали, Богдан Вујућ је то урадио у 13. години. Он је из Инђије, а у Београду је ђак експерименталног одељења Математичке гимназије.

"На први поглед, све је добро, и храна и пут до школе. Имам и другаре, с њима увек идем у школу, радимо домаћи", каже Богдан Вујић.

Са Богданом је и његова сестра, за коју каже да му представља моралну подршку и да се без ње не би тако добро снашао.

Оливера је у дому већ две године. Сада је, каже, све много лакше.

"Сваки почетак је тежак, па ниједном ученику није лако да дође овде. Прво, одваја се од породице, треба се адаптирати на другачије услове, имати поред себе четири цимера, два, колико год.

И треба се навикавати на такве услове. Било је тешко, али сада је лако, схвативши дом као своју другу кућу, васпитаче као своје родитеље и као неког ко ти жели добро", истиче Оливера Бацић.

Иако веома млади, свесни су предности самосталног живота.

"Брже сазревамо, зато што нисмо са родитељима који су ту да нам у свакој прилици помогну. Ми овде све сами морамо да завршавамо, сваки посао који нам се нађе", каже Никола Стајић.

Са децом сваког дана раде васпитачи, психолози и педагози.

"Кад-тад, свако од нас мора се одвојити од породице. С друге стране, они долазе у једну средину која им пружа далеко више и шире могућности за учење, за усавршавање. Они се у дому налазе у друштву вршњака, што је педагошки пожељно, да не кажем идеална средина", сматра Милован Павловић, директор дома "Јелица Миловановић".

Идеално или не, ово место јесте други дом за ову децу. Јачи и самосталнији од својих вршњака, одавде се припремају будући научници, лекари, инжењери, уметници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије