Патријарх служио литургију у Линцу

Патријарх Српске православне цркве Иринеј служио литургију у Линцу. Патријарх Иринеј ће у понедељак разговарати са председником Аустрије Хајнцом Фишером и градоначелником Беча, града у коме се обележава 150 година од оснивања Српске црквене општине.

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је свету архијерејску литургију у Линцу. То је прва литургија коју је од избора патријарх служио у иностранству.

Патријарх Иринеј боравиће у Бечу до 14. септембра, а поред богослужења, планирани су сусрети са представницима аустријског политичког и црквеног живота.

Тако ће се патријарх у понедељак састати са председником Аустрије Хајнцом Фишером, градоначелником Беча Михаелом Хојплом у коме се обележава 150 година од оснивања Српске црквене општине и надбискупом бечким кардиналом Кристофом Шенборном.

Патријарху Иринеју синоћ је Фондација "Про Оријенте" уручила Повељу заштитника за залагање за екумену.

Он је тим поводом одржао предавање на тему "Српска православна црква и међуцрквени односи са освртом на обележевање 1700 година од Миланског едикта у Нишу 2013."

Патријарх је указао на неопходност међуцрквеног дијалога нагласивши да је и сама природа цркве дијалошка.

Уколико православна црква не би била у дијалогу са другим хришћанским црквама и заједницама, а затим и са нехришћанским религијама, секуларним религијским покретима и свим идејним и духовним изазовима модерног света, она би престала да буде црква и трансформисала би се у секту, рекао је поглавар СПЦ.

Он се осврнуо на предстојећи јубилеј Миланског едикта, 2013. године у Нишу, истакавши да је то значајан датум и повод да сви поново размотримо положај цркава и верских заједница у савременој Европи, да се протумачи питање верске слободе и равноправности у савременом историјском контексту и тако актуелизује Милански едикт.

Према његовим речима, међухришћански и интеррелигијски дијалог су незаобилазне теме.

Повод за архипастирску посету патријарха српског Аустрији је јубилеј бечке Црквене општине, која је пре 150 година правно регистрована код тадашњих аустријских власти.

Црквена општина у Бечу је и најстарија црквена општина Епархије средњоевропске СПЦ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије