Одлучно против "прања новца"

У Србији се годишње опере око две милијарде евра, што је око пет oдсто бруто домаћег производа. Највише новца се "прало" кроз приватизацију и "оф шор" компаније, а захваљујући међународној сарадњи, тренутно се против 52 особе води кривични поступак.

У новом телу за унапређење међународне сарадње у сузбијању криминала, осим представника минстарстава полиције и правде, биће и припадници ресорних управа Министарства финансија - пореске, царинске и Управе за спречавање прања новца.

Међутим, наша Управа за спречавање новца већ неколико година успешно, и то свакодневно, сарађује са финансијско обавештајним службама држава региона у борби против "прања новца" и финансирања тероризма.

Шефови тих служби из БиХ, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Албаније и Србије, одржали су у Крагујевцу четврту регионалну конференцију.

У Србији се годишње опере око две милијарде евра, што је око пет oдсто бруто домаћег производа и што је више од просека у свету.

Па ипак, до пре три године имали смо само две пресуде за прање новца, од којих је једна била ослобађајућа. Међутим, од 2007. имамо 12 пресуда за то кривично дело и све су осуђујуће, што говори, чуло се у Крагујевцу, да борба против "прања новца" даје резултате.

"У овом тренутку против 52 лица води се кривични поступак за кривично дело прања новца и финансирања тероризма и очекујемо да и ти поступци буду окончани правоснажном осуђујућом пресудом", изјавио је Миодраг Ђидић из Министарства финансија Србије.

Хрватска има нешто боље резултате, али њихова Финансијско обавештајна служба постоји неколико година дуже од наше.

"Од почетка иницијативе за отварање предмета сумњом на прање новца до доношења правоснажне пресуде дуг је пут. Управо на том путу, најважније карике у том систему су међуинституционална сарадња у појединим државама, а везано за то и међународна сарадња", објаснио је Ивица Марош из Финансијско-обавештајне службе Хрватске.

Директор српске Управе за спречавање прања новца подсећа да је код нас много новца опрано кроз приватизацију и преко "оф шор" компанија, али каже све је више и другачијих покушаја легализације криминалом стечене имовине.

"Улагање у некретнине, у грађевинску индустрију, отварање угоститељских и трговинских ланаца и то је нешто што ми у поседње време покушавамо да спречимо. Такође, појављују се нови видови прања новца као што је улагање у спорт", истакао је Александар Вујичић из Управе за спречавање прања новца.

Колико се год у неком тренутку прљав новац учинио добродошлим он дугорочно подрива финансијски систем земље и утиче на слабљење њеног угледа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије